Ministar Aladrović osudio pokušaj napada na socijalnu radnicu u Ivanić Gradu: U sustavu postoje visoke društvene tenzije

Slika /Vijesti/2021/travanj/08 travnja/VRH_8196.png

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović osudio je incident koji se danas dogodio u Centru za socijalnu skrb Ivanić Grad, kada je nezadovoljni korisnik pokušao napasti socijalnu radnicu, a napad je spriječen intervencijom zaštitarke. 

“Moram istaknuti da smo i jutros imali incident u Centru za socijalnu skrb u Ivanić Gradu", rekao je Aladrović dodavši da je tamo nezadovoljni korisnik namjeravao napasti socijalne radnike.

"Na sreću, trudom zaštitarke, taj napad je spriječen i nije se dogodio”, kazao je Aladrović u izjavi medijima uoči sjednice Vlade.

Upozorio je da u posljednjih nekoliko dana, u sustavu socijalne skrbi postoje visoke društvene tenzije i najoštrije osudio današnji incident, kazavši da fizički napadi i nasrtaji nisu prihvatljivi, kao i da se nijedan društveni izazov ne može riješiti silom.

Aladrović je otkrio kako je prema sadašnjim informacijama, incident u Ivanić Gradu izazvan odlukom centra o izdvajanju djece iz obitelji, no nije iznio dodatne detalje s obzriom da se, kako je rekao, napad dogodio nedugo prije njegovog obraćanja javnosti. 

“Pokušajmo se suzdržati od neprimjerenog komentara, djelovanja ili društvenog utjecaja. Izolirani slučajevi i tragedije ne mogu biti povod za napad na cijeli sustav, a pogotovo ne za fizički slučaj na radnike koji vrijedno rade svoj posao”, apelirao je Aladrović.

Upitan kada se može očekivati rezultat stručnog nadzora u Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška zbog slučaja nasilne smrti dvoipolgodišnje djevojčice, Aladrović je najavio kako će on sljedeći tjedan biti na stolu u ministarstvu. 

“Obećanje je da ćemo početkom sljedećeg tjedna imat gotov nacrt nadzora, odnosno nadzor će biti isporučen ministarstvu. Nakon toga ćemo znati u kojem smjeru će ići eventualna penalizacija, znat ćemo što se točno sa stručne strane dogodilo u slučaju iz Nove Gradiške”, kazao je dodavši da isto očekuje od Hrvatske psihološke komore. 

Komentirajući kritiku predsjednika republike Zorana Milanovića o tome kako bi socijalna skrb trebala biti zaseban resor u vladi, a ne u sklopu “megaministarstva”, Aladrović je kazao kako Hrvatska nije izuzetak unutar Europske unije kada je u pitanju ovakva organizacija ministarstava.

Udomiteljskim obiteljima omogućiti više prostora za odgoj djece

Dodao je i da se ne može "složiti da reorganizacija ministarstva može imati direktnu uzročno-posljedičnu vezu sa slučajem u Novoj Gradiški". 

Ministar je demantirao "medijske spekulacije" da u domovima za djecu nema mjesta, najavivši da će njegovo ministarstvo javno objaviti podatke o njihovim kapacitetima. 

"Proteklih dana obasuti smo medijskim informacijama o niskom kapacitetu domova za djecu. Prema podacima ministarstva, situacija nije takva. Mi smo spremni javno obznaniti podatke o kapacitetima  u narednim danima", proučio je. 

Najavio je kako je nadolazećim reformama cilj deinstitucionalizirati skrb za nezbrinutu djecu i omogućiti udomiteljskim obiteljima više prostora za odgoj djece.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Josip Aladrović