Ministar Ante Kotromanović za Večernji list: Moramo biti spremni dati doprinos zajedničkoj sigurnosti

S ministrom obrane pričali smo o zahtjevima SAD-a, te o mogućnosti da Hrvatska u Irak i Siriju pošalje svoje vojnike.
 
Što SAD očekuje od Hrvatske, a što konkretno od Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH u sklopu međunarodne koalicije usmjerene rotiv Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) ?
 
- Sudjelovanje u ovoj koaliciji prije svega je politička odluka koja nije ničim uvjetovana i ona jasno demonstrira naše pozicioniranje prema djelovanju radikalnih skupina u Siriji i Iraku. Brutalne egzekucije i negiranje osnovnih ljudskih prava za nas su, kao odgovornu članicu međunarodne zajednice, neprihvatljivi. Način djelovanja unutar koalicije nije striktno definiran te države same mogu procijeniti da li će i kako poduprijeti međunarodne napore u borbi protiv ovog novog oblika prijetnji. Također, djelovanje unutar koalicije ne podrazumijeva isključivo djelovanje u vojnom smislu. U tom kontekstu SAD nije postavljao uvjete.
 
Je li od SAD-a ili drugih saveznika u koaliciji stigao kakav konkretan zahtjev za pomoć, vojnom ili kakvom drukčijom?
 
- Ponavljam, ne postoji nikakav konkretan zahtjev u smislu angažmana OS RH na terenu.
 
Vojni analitičari smatraju kako je gotovo sigurno da će Hrvatska u sklopu akcije kurdske, iračke i sirijske borce pomagati oružjem i vojnom opremom te da će obučavati borce koji se bore protiv ISIL-a. Jesu li u pravu?
 
- Hrvatska je već sudjelovala u dostavi pomoći u obliku vojne opreme iračkim snagama sigurnosti. Smatramo da je od ključnog značaja pružanje pomoći lokalnim snagama u izgradnji njihovih sposobnosti i kapaciteta. U prvom redu kroz opremanje.
 
Mislite li da se ISIL može pobijediti udarima iz zraka i projektilima ispaljenim s ratnih brodova, ili će SAD sa saveznicima ipak morati poslati i svoje kopnene snage?
 
- Ključ uspjeha borbe protiv ISIL-a leži prije svega u sposobnostima s jedne strane snaga iračke vlade i Kurda te s druge strane umjerene oporbe u Siriji. Također, od posebnog značaja su i ostale arapske zemlje jer djelovanje ISIL- a prijetnja je prije svega neposrednom susjedstvu. Uspjeh ISIL-a leži upravo u tome što su lokalne vladine snage i institucije bile neorganizirane a u pojedinim slučajevima i u stanju kaosa. Zračni će udari svakako naštetiti funkcioniranju i koordinaciji ISIL-ovih snaga na terenu te uništavanju zapovjedno-komunikacijskih i logističkih centara. Međutim, ključni element uspjeha u suzbijanju ISIL-a leži u podizanju borbenih sposobnosti lokalnih snaga, ali i prekidu svih oblika potpore djelovanju ISIL-a - bilo u obliku boraca koji dolaze iz inozemstva ili financiranja ISIL-a. Uvjeren sam da odgovornost borbe za svoju sigurnost prije svega leži na lokalnim snagama na terenu i arapskim državama, a zapad i saveznici im mogu i trebaju pomoći u opremanju i podizanju njihovih ukupnih sposobnosti.
 
Sto ako SAD od Hrvatske zatraži i angažman naših oružanih snaga u borbi protiv ISIL-a? Jeste li skloni podržati odluku o slanju naših vojnika u Irak i Siriju?
 
- Ovo je hipotetsko pitanje na koje bi svaki odgovor bio nepotrebna spekulacija. Naglašavam da odluku o angažiranju pripadnika OS RH izvan granica RH u kontekstu doprinosa međunarodnoj sigurnosti donosi hrvatski Sabor. Da li ja osobno podržavam eventualni angažman u operacijama koje ste naveli, u ovom trenutku jednostavno nije relevantno. Međutim, osobno smatram da Hrvatska treba biti spremna dati svoj doprinos u izgradnji zajedničke sigurnosti.
 
Mnogi vam prigovaraju da MORH i Vlada vrlo slabo prema građanima komuniciraju angažman Hrvatske u koaliciji protiv ISIL-a.
 
- Apsolutno se ne slažem s navedenim. O ovom pitanju javnost je bila upoznata prilikom NATO summita u Walesu gdje smo nedvosmisleno izrazih naše stavove i viđenja događanja na području Bliskog Istoka. U ovom konkretnom slučaju nema nikakve posebne odluke ili sporazuma. Riječ je o našoj političkoj potpori borbi protiv radikalizma. O svakom eventualnom budućem djelovanju naših snaga, javnost će biti pravovremeno obaviještena kao i do sada.
 
Razgovarao: Marko Špoljar

Vijesti iz medija | Obrana i vojska