Ministar Banožić sudjelovao na sastanku njemačke inicijative FNC, Koncepta vodećih nacija

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara obrane država članica njemačkog Koncepta vodećih nacija (FNC) u kojem je Hrvatska aktivna od 2017. godine.
 
Temeljna područja rada FNC-a su zajednički razvoj vojnih sposobnosti i stvaranje većih borbenih formacija.
 
Na sedmom neformalnom sastanku ministara usvojeno je  "Četvrto izvješće o napretku" koje daje smjernice razvoja FNC-a, "pri čemu se naglašava važnost većeg fokusiranja na kolektivnu obranu, ne zanemarujući pritom međunarodno upravljanje krizama i kooperativnu sigurnost".
 
"U svjetlu novih financijskih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19, inicijative multinacionalnog razvoja vojnih sposobnosti dobivaju još više na značaju", rekao je ministar Banožić.
 
Istaknuo je aktivnosti Mađarske i Hrvatske u formiranju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva Centar u Sekesfehervaru i zahvalio Njemačkoj na potpori i mentoriranju u tom procesu.
 
Hrvatska je 2017. godine u veće formacije u okviru FNC Njemačke deklarirala sljedeće snage: motoriziranu pješačku bojnu, vod vojne policije, vod za logističku potporu te do pet stožernih časnika u zapovjedništvima viših razina. Hrvatska aktivno sudjeluje u dva klastera razvoja sposobnosti - "Logistika" i "Združena vatrena potpora", a planira se uključiti i u klastere "Veće formacije" i "Multinacionalna grupa za zračni prijevoz".
 
Inicijativu stvaranja Koncepta vodećih nacija pokrenula je Njemačka na sastanku ministara obrane NATO-a u lipnju 2013. godine. Njemački FNC danas čini ukupno 21 država - Belgija, Hrvatska, Češka, Danska, Njemačka, Mađarska, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Slovenija, Slovačka, Rumunjska, Bugarska, Estonija, Litva, Latvija, Švicarska, Švedska, Austrija i Finska, od kojih 17 članica NATO-a i četiri partnerske države.
 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Mario Banožić