Ministar Banožić u Dnevniku HTV-a: Da nije bilo zajedništva danas ne bismo slavili "Oluju"

Ministar obrane Mario Banožić gostovao je večeras u središnjem Dnevniku HTV-a rekavši kako danas ne bismo slavili "Oluju" da nije zajedništva.

"Među prvim danima kad sam preuzeo dužnost ministra obrane obavio sam aktivan sastanak s
predsjednikom RH gdje smo razgovarali o organizaciji 'Oluje' i politici razvoja Ministarstva obrane. To je bio jedan proaktivan pristup i vjerujem da ćemo se u tom pravcu razvijati."
 
"Kada govorimo o stavu prema HVO-u, stav Andreja Plenkovića i Vlade, poznat je otprije. Kroz izmjene Zakona o braniteljima mi smo upravo dali veliku značajku pripadnicima HVO-a, tako i djeci poginulih, tako što su zadržana postojeća prava iz mirovinskog sustava", rekao je Banožić.
 
Banožić ističe kako je HVO za Vladu predvođenu premijerom Andrejom Plenkovićem uvijek  imao posebnu ulogu te da nekad mora doći do ovakvih trenutaka gdje se rješavaju ovakva odlikovanja.
 
"Da nije zajedništva, mi danas ne bismo ni slavili 'Oluju'. Bez zajedništva nema ničega. Nažalost, još uvijek postoje političari koji misle da mogu podjelom ostvariti sebe. Njima nije mjesto u hrvatskoj politici", istaknuo je Banožić. 
 
Banožić ističe kako je Hrvatska prije 30 godina bila puno slabije opremljena, slabijeg znanja i pobijedila je snažnijeg neprijatelja.
 
"To što je netko opremljeniji od nas, to ništa ne znači, pa ni danas. Hrvatski vojnik je prožet domoljubljem. Prožet je znanjem i vještinama, istaknuo je.
 
Čin pobjede u "Oluji" za nas je značio da je priča s ratom gotova
 
Banožić kaže kako je rastao u vrijeme rata u Vinkovcima te kako se sjeća grada kako je izgledao, bio je pun ljudi koji su izbjegli i prognani iz svojih prostora.
 
"Čin pobjede u 'Oluji' za nas je značio da je gotova priča s ratom. Da je Hrvatska pobjednik i da se svi vraćaju svojim kućama. U tom trenutku mnogi nisu razumjeli politiku dr. Franje Tuđmana, kao što ne razumiju ni današnje tumačenje politike pomirbe. Proces je nastavljen bez žrtava i država je nastavila funkcionirati", zaključio je Mario Banožić.
 
Izvor: HRT / Vlada
 
 

Pisane vijesti | Mario Banožić