Ministar Banožić u Osijeku s lokalnim čelnicima o aktiviranju državne imovine

Ministar državne imovine Mario Banožić izjavio je u četvrtak da je s Osječko-baranjskom županijom i njenim lokalnim jedinicama do sada potpisano oko 85 milijuna kuna vrijednih 150 ugovora o aktiviranju ili darovanju državne imovine, a postoji još 105 zahtjeva koji su u određenoj fazi pripreme.

Banožić je u Osijeku, na koordinaciji županijskih čelnika te općinskih načelnika i gradonačelnika ove županije, kazao kako se javlja problem kada pojedini lokalni čelnici dobiju državnu nekretninu, a onda imaju problem s financiranjem projekta, pa se događa da nakon nekoliko godina moraju vratiti nekretninu u vlasništvo države.

Najavio je da će se u razgovorima s lokalnim čelnicima nastojati utvrditi prioriteti te tko treba pomoć oko rješavanja tehničke dokumentacije, kako bi se kroz međuresornu suradnju, ali i „Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ riješilo pitanje dokumentacije, kao i zatražila tehnička pomoć za daljnje kandidiranje projekata.

Banožić je podsjetio kako do 31. prosinca ove godine svi načelnici i gradonačelnici imaju pravo podnijeti zahtjev za upisom vlasništva nad nekretninama u vlasništvu države, a riječ je o imovini ili infrastrukturi koja je u funkciji jedinica lokalne samouprave i pridonosi kvaliteti života građana na tim područjima.

Darovano zemljište za uređenje prometne infrastrukture

Tijekom sastanka, s gradonačelnikom Belog Manastira Tomislavom Robom potpisan je Ugovor o darovanju zemljišta površine 1.672 četvorna metra u svrhu uređenja prometne infrastrukture. Ugovori o darovanju nekretnina i zemljišta potpisani su s općinama Vladislavci i Semeljci te područnom školom u Kuševcu.

Na upit novinara predstavlja li svojevrsni sukob interesa činjenica da se Uskok nalazi u prostorijama privatnika te treba li to tužiteljstvo biti u smješteno u državnoj imovini, Banožić je kazao kako je Ministarstvo pravosuđa njegovu ministarstvu podnijelo zahtjev za traženjem prostora određene kvadrature i uređenosti, koje njegovo Ministarstvo u ovom trenutku ne može ponuditi.

„U daljnjoj proceduri Ministarstvo pravosuđa je na tržištu tražilo takvu nekretninu, našli su je i koliko sam razumio, cijena je više nego povoljna. Mi smo dali suglasnost da za to nema zapreke, a u detalje ugovora ne ulazimo, osim da su ispunjeni zakonski uvjeti“, rekao je ministar Banožić.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Mario Banožić