Ministar Banožić u radnom posjetu Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske

Ministar obrane Mario Banožić u četvrtak je bio u Karlovcu, u radnom posjetu Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u vojarni "Stožernog generala Petra Stipetića" te naglasio značajna ulaganja u HKoV.

Uz ostalo, izdvojio je nabavu vozila pješaštva Bradley, nabavu vojne terenske bolnice ROLE 2B, opremanje vozila BOV Patria daljinski upravljanim oružnim stanicama topom 30 mm i protuoklopnim vođenim raketnim sustavom SPIKE.

Banožić je naglasio i kako su okolnosti nastale agresijom Rusije na Ukrajinu i pad besposadne letjelice u Zagrebu ukazale na nužnost određivanja prioriteta i planova opremanja.

Vojnik je središte obrambenog sustava

Nabava raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa postavljena je, kaže, kao najviši prioritet opremanja u kratkoročnom razdoblju, a obuhvaća isporuku raketa Mistral 3 i lansera sustava kratkog dometa, što omogućuje i dostizanje zahtijevane razine NATO ciljeva sposobnosti.

„Vojnik je središte obrambenog sustava i od početka mandata Vlade Andreja Plenkovića fokus rada u Hrvatskoj vojsci je na čovjeku i zato konstantno radimo na poboljšanju uvjeta života i rada i materijalnih prava vojnika", rekao je.

Napomenuo je i da se kod prijma od ove godine raspisuje natječaj po mjestu službe kako bi se vojnicima omogućio raspored bliže njihovim prebivalištima. „Tako je, vodeći brigu o interesima službe, većina vojnika raspoređena bliže njihovu mjestu stanovanja", napomenuo je.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić prezentirao je zadaće i dostignuća Hrvatske kopnene vojske i istaknuo kako pripadnici HKoV-a svoje zadaće uspješno izvršavaju.

Banožić zahvalio pripadnicima HV-a na angažmanu u obrani od poplava

Snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u četvrtak su završile su angažman u obrani od poplava na području Sisačko- moslavačke županije, a zahvalu za pomoć ugroženom stanovništvu uputio im je ministar obrane Mario Banožić.

„Kao i mnogo puta ranije, pokazali ste da ste čvrsta karika, da ste uvijek tu kada je najpotrebnije. Nema izazova kojega vi, pripadnici Hrvatske vojske ne možete savladati, nema cilja kojega nećete dostići. Ponosan sam na vas,“ poručio je Banožić.

Ministar je uputio zahvalu svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti i svima koji su bili angažirani na terenu na nesebičnoj pomoći u obrani od poplava.

„Potvrdili ste još jednom važnost sinergije, solidarnosti i zajedništva civilnih i vojnih institucija, kao i lokalne zajednice,“ rekao je ministar.

Angažirano 557 pripadnika HV-a

Na poplavama ugroženom području Hrvatske Kostajnice i Nove Drenčine u Sisačko-moslavačkoj županiji od nedjelje 11. prosinca do četvrtka 15. prosinca bilo je angažirano ukupno 557 pripadnika Hrvatske vojske.

Na teren su izišli u iznimno kratkom vremenu pomažući tijekom dana i noći napunili su 19 000 vreća s pijeskom, za što je utrošeno 210 metara kubnih pijeska, izgrađeno je i rekonstruirano 400 metara nasipa i tri negativna zdenca, stoji u priopćenju iz MORH-a.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti