Ministar Bauk: Portalom „e-Savjetovanja“ građani mogu direktno utjecati na donošenje odluka

  • Slika /Vijesti/2015/travanj/27 travanj/FAH-H4272630.jpg

Portal "e-Savjetovanja" nadogradnja je na uspješan projekt Ministarstva poduzetništva i obrta financiran sredstvima Europske unije, koji će omogućiti jednostavan pristup svim otvorenim savjetovanjima na jednom mjestu te biti povezan sa sustavom "e-Građani".

Danas je u Banskim dvorima predstavljen portal „e-Savjetovanja“, središnji portal za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Portal je nadogradnja na uspješan projekt Ministarstva poduzetništva i obrta financiran sredstvima Europske unije, koji će omogućiti jednostavan pristup svim otvorenim savjetovanjima na jednom mjestu te biti povezan sa sustavom „e-Građani", a predstavili su ga ministar uprave Arsen Bauk, zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros, ravnatelj Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske Igor Vidačak, te kao predstavnici organizacija civilnog društva Ratko Mutavdžić iz Hrvatske udruge poslodavaca i Jelena Berković iz GONG-a.

„Za početak ću citirati dokument pod nazivom „Program Vlade Republike Hrvatske 2011. – 2015.“, u kojem stoji da će Vlada raditi na stvaranju otvorene i transparentne javne uprave koja će pravodobno komunicirati s korisnicima administrativnih usluga te povećati dostupnost usluga građanima korištenjem informacijskog sustava koji su dosada bili isključivo unutar ureda državnog aparata“, uvodno je kazao ministar Bauk. Istaknuo je da će se portalom „e-Savjetovanja“ podignuti na još veću razinu sudjelovanje građana u donošenju odluka te se njime olakšava onima koji to žele da sudjeluju u donošenju propisa i odluka koje rade tijela javne vlasti, u ovom slučaju tijela Vlade Republike Hrvatske.

Pritom je istaknuo da korisnost portala „e-Građani“ potvrđuje broj ljudi koji su se registrirali i broj usluga koje su dostupne građanima: do sad je registriran 136.661 korisnik portala, registrirano je 1.982.767 prijava na usluge i 1.964.448 poruka upućenih putem korisničkog pretinca. „Vjerujem da svi oni koji su zainteresirani, koji žele pridonijeti da Hrvatska ima bolje propise, bolje zakone, koji žele i svoje legitimne interese pokušati pretočiti u određene norme, da će i ovaj portal koristiti na način da utječu na donošenje odluka“, rekao je ministar. Također je istaknuo da se ovime ostvaruje još jedno od izbornih obećanja i točka programa Vlade te je novi korak u reformi javne uprave, koja se i dalje nastavlja. „Pozivam sva državna tijela da stave svoja savjetovanja za propise koje će donositi na portal „e-Savjetovanja“, pozivam građane da sudjeluju i pridonesu da tijela javne vlasti donose bolje, dobre odluke u njihovom interesu i za boljitak Republike Hrvatske“, zaključio je ministar Bauk.

„Saslušali smo i prepoznali potrebe poduzetnika i prvi pronašli rješenje kako poduzetnicima, ali i široj zainteresiranoj hrvatskoj poslovnoj javnosti, omogućiti aktivnije sudjelovanje u procesu donošenja odluka“, kazao je zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros. Projekt „BIZimpact II, poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice“, koji je Ministarstvo poduzetništva i obrta provodilo posljednje dvije godine,  vrijedan je 1,41 milijuna eura i u potpunosti financiran iz sredstava fondova EU.
 

 
„Kroz taj smo projekt značajno unaprijedili sustav procjene učinaka propisa i osmislili elektronički alat koji omogućuje aktivno sudjelovanje poduzetnika i zainteresirane javnosti u procesu i kreiranja zakona, propisa, strategija, akcijskih planova“, istaknuo je zamjenik ministra Pros i dodao kako sada poduzetnici na pravovremeni način mogu pratiti izmjene zakonodavnih okvira, ali i davati svoje komentare i prijedloge kako bi na taj način djelovali direktno na konačni prijedlog. „Danas kroz ovu aplikaciju imamo interakciju Ministarstva i poduzetnika i šire javnosti, a to znači da imamo kvalitetnije informiranje i brže donošenje odluka, a samim time i kvalitetnije zakone koji onda doprinose boljem poduzetničkom okruženju“, zaključio je zamjenik Pros.

Ravnatelj Ureda za udruge Vlade Igor Vidačak kazao je da broj javnih savjetovanja raste u posljednjih par godina te je  u protekle četiri godine povećanje od preko tisuću posto u broju javnih savjetovanja. „Da se pristigli komentari doista uzimaju u obzir prilikom izrade završnih prijedloga akata, pokazuju podaci da, od skoro 15 tisuća prikupljenih  komentara, 41 posto ih je prihvaćeno ili djelomično prihvaćeno.“, rekao je ravnatelj Vidačak. Također je istaknuo da je portal „e-Savjetovanja“ jedinstven na svijetu: „Na jednom mjestu se sva državna tijela okupljaju i zajednički koriste portal, koji im omogućuje redovito odgovaranje na komentare i obavještavanje o rezultatima, tako da svaki korisnik može saznati koji su mu komentari prihvaćeni“.

Ratko Mutavdžić iz Hrvatske udruge poslodavaca kazao je da je „e-Savjetovanja“ rezultat zajedničke suradnje te da je okrenut i prema građanima, ali i poslodavcima. Dio je nove digitalne platforme i  korak u kreiranju digitalne ekonomije, koja je velika industrija budućnosti. Također je rekao da tim portalom direktno utječemo na dva indeksa, indeks konkurentnosti i The Digital Economy and Society Index, to jest indeks Europske unije, koji govori gdje smo u smislu digitalnog društva u usporedbi s ostalim članicama Unije. „Ovo nije samo model za transparentnost, način kako otvoriti javnu upravu, kako pustiti građane i poslovni sektor da sudjeluju, nego i direktni doprinos da se u budućnosti bolje pozicioniramo u ova dva izrazito bitna indeksa“, naglasio je.

Jelena Berković iz Udruge Gong kazala je kako, sveukupno gledano, portal "e-Savjetovanja" predstavlja veliki korak naprijed kako za hrvatske građane, tako i u međunarodnoj komunikaciji. „Kad bi se danas tražilo koji projekt treba kandidirati za nagradu Partnerstvo za otvorenu vlast, onda bi se upravo ovaj projekt mogao kandidirati“, istaknula je. Gospođa Berković napomenula je da portal "e-Savjetovanja" omogućuje preglednost komentara, zbog čega „postaje vrlo transparentno i jasno tko i zašto predlaže određene promjene te kako na to odgovaraju tijela javne vlasti“. Između ostalog, naglasila je da će prvi puta biti vrlo transparentno jesu li tijela nakon savjetovanja dala građanima odgovore i kakvi su ti odgovori,  a konačno će biti transparentna i savjetodavna tijela. 
 

Pisane vijesti