Ministar Bauk za Jutarnji list: "Novi zakon o životnom partnerstvu trebao bi se usvijiti do ljeta 2014."

Razmatramo kako omogućiti djetetu koje je živjelo s roditeljem i njegovim istospolnim partnerom da nakon smrti roditelja nastavi živjeti s tim partnerom
Je li ovo konačan Prijedlog zakona?
- Ne. Radna skupina imat će još jedan sastanak, nakon kojeg očekujem da će Zakon ići u javnu raspravu. Nakon rasprave ćemo razmotriti sve pristigle primjedbe, uvrstiti one prihvaćene u tekst Zakona i poslati prijedlog pred Vladu. Donosit će se u dva saborska čitanja. Vjerujem da bi mogao biti donesen tijekom proljetnog zasjedanja Sabora, dakle u prvoj polovici 2014.
Koja pitanja treba još razbistriti na sastanku radne skupine?
- Pitanje skrbi nad djecom kojoj je roditelj jedan od partnera te pitanja vezana uz medicinski potpomognutu oplodnju.
Štoje sporno oko skrbi za djecu?
- Raspravljamo o tome treba li i kako omogućiti djetetu koje je živjelo s roditeljem i njegovim partnerom ili partnericom da, nakon smrti roditelja, u situaciji kad nema drugog roditelja, nastavi živjeti s roditeljevim životnim partnerom - naravno, pod uvjetom daje to u najboljem interesu djeteta. Naime, nakon što životni partner umre, drugi partner postaje zapravo samac i mogao bi, prema odredbama Obiteljskog zakona, posvojiti kao i bilo koji drugi samac. Radi se o pravu pojedinca, a ne parova. Dakle, treba vidjeti trebaju li tu posebne odredbe ili ne. Ukratko, još tražimo najbolje mehanizme.
A medicinski potpomognuta oplodnja? Sadašnji Zakon o MPO-u ženama u istospolnoj zajednici koje se bore s neplodnošću izrijekom brani odlazak na postupak liječenja.
- Razmatramo treba li izrijekom navesti zabranu nepovoljnog postupanja prema osobama u životnom partnerstvu u odnosu na bračne i izvanbračne zajednice ili to proizlazi i iz sadašnjih zakonskih rješenja.
Zakon o životnom partnerstvu izlazi u javnost baš kad se vode polemike o Obiteljskom zakonu, a očekuje se i odluka o raspisivanju referenduma konzervativne inicijative U ime obitelji. Kakve reakcije očekujete?
- Ovaj je Zakon najavljen još u lipnju 2012. Za njegovo je donošenje svaki trenutak nepovoljan ako se donosi u izrazito tradicionalnom okruženju. No, niti jedan trenutak ne smije biti nepovoljan za ukidanje diskriminacije i davanja temeljnih prava određenoj skupini ljudi. Uostalom, u svim javnim nastupima naglašavao sam dvije razlike - nema naziva brak i nema posvajanja djece, a da na ostalim razlikama nećemo inzistirati, čime ovaj zakon ne ovisi o ishodu vezanom uz referendum.




Vijesti iz medija