Ministar Beroš: Epidemiološka slika ukazuje na dodatan oprez pri povratku naših građana u RH

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je pojasnio svoju zabrinutost zbog nejasne epidemiološke situacije na kruzeru Diamond Princess.
 
Jutros ste zvučali dramatično, zašto ste rekli da je situacija na brodu gora nego u Kini?
 
-Prvo moramo reći da je epidemiološka situacija u Europi relativno mirna. Imamo isti broj zaraženih kao i pred četiri dana. Novi izazov je da imamo povrat hrvatskih državljana s tog kruzera koji se nalazi u blizini Japana. Slika na tom kruzeru je nešto drugačija. Na tom brodu, od ukupno testiranih, imamo 20,6 posto pozitivnih. To je nešto više što se očekivalo i nešto više što se nalazi u Kini. Ta epidemiološka slika ukazuje na dodatan oprez pri povratku naših građana u RH
 
Je li to nepotrebno širenje panike i dodatnog kaosa u sezoni gripe, bolnice ionako pucaju po šavovima?
 
-To nije dizanje panike, to je samo naš oprez i način da se adekvatno pripremimo i dočekamo te putnike koji dolaze iz tog okruženja koje nije jednako situaciji u Kini. Moramo s adekvatnom pažnjom uzimajući u obzir relevantne faktore, postupati s njima.
 
Kako će se provoditi nadzor državljanina koji se vratio?
 
-Čovjek koji je napustio kruzer je zdrav, dobio je certifikat japanskih vlasti, no prema njemu ćemo se odnositi s adekvatnom pažnjom. On će biti podvrgnut pregledima i nadzorima pri ulasku u RH. Taj nadzor će trajati 14 dana. Ukoliko tada ne razvije simptome, smatrat će se zdravim.
 
Što je s ostalih pet državljana? Kada će se oni vratiti i hoće li u karantenu?
 
-Jedan od tih građana je došao u RH, jedan je u blizini, dakle očekuje se njegovo slijetanje u jednu od graničnih država, a za ostale se tek planira povrat u Europu.
 
Izvor: Nova Tv / Vlada
 

Pisane vijesti | Vili Beroš