Ministar Bošnjaković: Digitalizacija pravosuđa u punom obujmu iduće godine, cilj je spis bez papira

Digitalizacija pravosuđa jedan od važnih koraka u reformi toga sustava, posebice u povećanju učinkovitosti,  izjavio je danas u Osijeku ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, dodavši kako se očekuje da će, nakon provedenih priprema, u punom obimu zaživjeti iduće godine.

Ministar pravosuđa sudjelovao je na okruglom stolu u osječkom Regionalnom uredu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) o digitalizaciji pravosudnih sustava u kontekstu novih zakonodavnih rješenja.

Kazao je da, na temelju Zakona o trgovačkim društvima, poduzetnici više neće morati otvarati trgovačka društva dosadašnjim složenim postupkom, obilazeći "od vrata do vrata", već će se iz svoga ureda ili doma, priključiti na sustav i popuniti obrasce, koji se elektronički šalju nadležnom Sudu.

To će, uz još neke korake vezane uz otvaranje računa, pridonijeti da taj postupak bude jeftiniji i brži, dodao je.

"Na Vladi smo imali Zakon o izmjenama zakona o parničnom postupku, koji će omogućiti da u svim sudskim predmetima odvjetnici, bilježnici i sva državna tijela sa sudom komuniciraju elektronički, i tu je cilj spis bez papira", pojasnio je ministar.

Podsjetio je da komunikacija svih ovih subjekata s trgovačkim sudovima postoji još od prošle godine, ali da nije zadovoljan načinom na koji se koristi, tako da će se izmjenama Zakona o parničnom postupku propisati njegovo obavezno korištenje.

Ministar pravosuđa je također najavio da se radi na pripremi potrebne infrastrukture na sudovima, a surađuje se i s Hrvatskom odvjetničkom komorom (HOK).

Digitalizacija je u svim područjima života donijela korake naprijed, pa će tako biti i u pravosuđu, rekao je Bošnjaković, naglasivši da se pri tome proučavaju iskustva drugih zemalja, poput Estonije, koja je ogledni primjer digitalizacije u EU, i Portugala, koji je također vrlo uspješan u tom procesu.

Savjetnik osječkog ureda HUP-a Ivan Sarić kazao je da poslodavci u ovome procesu prije svega očekuju lakše osnivanje i zatvaranje poduzeća te ukidanje suvišne "papirologije".

Izvor: Vlada RH / Hina

Pisane vijesti | Dražen Bošnjaković