Ministar Bošnjaković: Izmjenama zakona oštrije kazne za nasilje i ubrzavanje kaznenog postupka

Slika /Vijesti/2019/10 listopad/24 listopada/Bosnjakovic-2.jpg

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas je u Banskim dvorima novinarima detaljnije predstavio prijedloge izmjena i dopuna Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku.

Izmjenama i dopunama ovog paketa zakona žele se pooštriti kazne, ubrzati kazneni postupak i bolje razlikovati prekršaj od kaznenog djela nasilja u obitelji, a novim prijedlogom omogućit će se da se za kaznena djela, vezana uz nasilje, izricanje strožih i većih sankcija.

„Druga važna stvar koja je ovim zakonom regulirana je kazneni procesni zakon“, kazao je ministar i istaknuo da je cilj brži proces, te da se suzi prostor za manipulacije i otezanje postupka. „Zakonom smo redefinirali neke stvari, a za pojedina kaznena djela, koja se odnose na nasilje, smo povećali
kazneno pravni okvir“, kazao je ministar. Pojasnio je da je za neka djela podignut samo minimum kazne, a za neka i minimum i maksimum.

„Također, predložili smo neke intervencije, a posebno je važna ona vezana uz kazneno djelo silovanja“, nastavio je ministar i pojasnio da u sadašnjem zakonu imamo spolni odnos bez pristanka i imamo silovanje. „Spolni odnos bez pristanka smo ukinuli kao kazneno djelo, a biće tog djela smo spojili s kaznenim djelom silovanja te smo sve to formirali kao jedno kazneno djelo.

Radnicima u centrima za socijalnu skrb i prosvjetnim radnicima status službene osobe

Novost je da se predlaže proširenje kruga službenih osoba na radnike u centrima za socijalnu skrb i na radnike u prosvjeti, kako bi ih se dodatno zaštitilo.

U kazneno zakonodavstvo predlaže se uvođenje novog kaznenog djela, a odnosi se na zaposlenike koji obavljaju poslove u javnom interesu ili javnoj službi. „Primjerice, ako imamo vozača koji prevozi u autobusu pedesetoro djece, smatramo da on radi posao u javnom interesu te ga treba dodatno
zaštititi“, pojasnio je ministar Bošnjaković i nastavio:

„Što se tiče kaznenog postupka, dirnuli smo u neke institute jer smo uvidjeli u praksi da donose rastezanje postupka i manipuliranje procesom“. Dodao je da se to odnosi na izuzeće i na ponovni početak rasprave. „To znači kada se promijeni vijeće u nekom konkretnom predmetu, što se događa, tada to vijeće po sadašnjem zakonu mora sve ono što je bilo prije njega provesti ponovo - saslušati svjedoke i provesti dokaze, a sada će, ovom izmjenom zakona, o tome je li to potrebno odlučiti predsjednik vijeća.

Pooštrene prekršajne sankcije vezane za nasilje u obitelji

„Pooštrili smo sve prekršajne sankcije u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, kazao je ministar i ponovio da se i tu šalje poruka oštrijeg postupanja prema kaznenim djelima. Također je kazao da je redefiniran pojam tjelesnog nasilja, u okviru prekršajnog zakona bit će nasilje kod kojeg ne dolazi do
tjelesnih ozljeda, a kada su prisutne tjelesne ozljede, ide se u kazneni postupak i zaslužuje kazneno sankcioniranje.

I na kraju, ministar je kazao da se predlaže ukidanje djela teškog sramoćenja. „Analizom smo uvidjeli da od 2013., kada je to djelo uvedeno, zapravo i nema veliki broj postupaka, tako da mislimo da se postižu isti efekti s kaznenim djelima uvrede i klevete, koja su prije prepoznata u našem zakonodavstvu.



Pisane vijesti | Dražen Bošnjaković