Ministar Božinović: Hrvatska će ispuniti sve zahtjeve za ostvarenje strateškoga cilja ulaska u Schengenski prostor

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/5 listopada/Press Božinović/min. Bozinovic.jpg

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je dodatno pojasnio odluku s današnje sjednice Vlade o preseljenju državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite.
 

Ministar Davor Božinović podsjetio je da je Vlada 2015. godine donijela odluku kojom se obvezala prihvatiti 150 osoba državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva, u sklopu Europskog migracijskoga programa.
 
„Na preporuku Europske komisije, danas smo donijeli odluku o dodatnih sto osoba koje bi Republika Hrvatska mogla primiti tijekom 2018. godine. U ovom trenutku u svijetu postoji potreba za zbrinjavanjem milijun i 200.000 osoba i Europska je komisija  preporučila članicama EU da, temeljem načela solidarnosti i dijeljenja odgovornosti,  preuzme brigu o 50.000 takvih osoba“, rekao je Božinović.
 
Kazao je da je na temelju procjena, Hrvatska iznijela stav da bi mogla primiti dodatnih sto osoba u sklopu provedbe ovoga načela koje je na snazi od početka migracijske krize.
 
Kriza  u ovome trenutku najviše pogađa susjednu Italiju i Španjolsku, a otvaraju se i druge rute preko Crnog mora i Rumunjske.
 
Ministar je potvrdio da je odluka dobro pripremljena te da Hrvatska ima kapacitet za taj broj potencijalnih korisnika. Naveo je kako se u praksi radi o  obiteljima koje će proći odgovarajuće sigurnosne provjere.
 
Govorio je i o jučerašnjem sastanku  s europskim povjerenikom Avramopoulosom, na kojem su dotaknute sve relevantne teme, a za MUP su osobito važne sve tehničke pripreme Hrvatske za ulazak u schengenski  prostor.
 
Naglasio je da je, s obzirom na procjene izaslanstva Europske komisije, optimist i da će Hrvatska, u tehničkom smislu, biti  spremna ispuniti  sve zahtjeve za ostvarenje strateškoga cilja -  ulaska u schengenski prostor. Dodao je da su pozitivni tonovi, koji su se jučer mogli čuti o spremnosti Hrvatske kada se radi o zaštiti vanjskih granica Europske unije, utemeljeni na nalazu eksperata Europske komisije.
 
Na novinarski upit o slučaju zabrane prolaska kroz Sloveniju zagrebačkom srednjoškolcu porijeklom iz Sirije, ministar Božinović kazao je da Hrvatska nema mogućnost prosvjedovati zbog činjenice da je slovenska policija striktno provodila direktivu Europske unije.
 
 "Radi se o provedbi direktive vezano uz putovanje osoba koja uživaju međunarodnu zaštitu u zemlji članici EU-a. Dakle, u ovom su slučaju sve osobe koje su ostvarile pravo na međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj slobodne kretati se u Republici Hrvatskoj. Što se tiče odlaska u druge članice EU-a, svaka država članica može prema njima primijeniti pravila i propise koji vrijede u odnosu na sve građane takozvanih trećih zemalja", pojasnio je ministar Božinović.
 
Dodao je, međutim, da je siguran, da bi na hrvatskoj graničnoj kontroli hrvatski policajci uzeli u obzir činjenicu da se radi o organiziranom prijevozu djece jedne škole i barem pokušali, ako i ima nekih tehničkih nedostataka, u suradnji s kolegama s druge strane, riješiti taj problem.
 
Novinare je zanimalo i tko je provjeravao elektroničku poštu potpredsjednice  Vlade Martine Dalić. Ministar Božinović podsjetio je da je odgovor na to pitanje sastavni dio objavljenog priopćenja Vlade Republike Hrvatske od jutros. Naime,  po zahtjevu predsjednika Vlade, nadležna državna tijela zadužena za zaštitu sigurnosti informacijskih sustava pregledala su sve službene poslužitelje i korisničke račune potpredsjednice Vlade, osobne komunikacijske uređaje s privatnom e-mail korespondencijom potpredsjednice Vlade te dostupnu komunikaciju na stranim davateljima e-mail usluga.
 
Na novinarsko pitanje o ubojstvu koje se dogodilo u Đakovu, ministar je kazao da je policija efikasnom i brzom akcijom već uhitila osobu osumnjičenu za ubojstvo muškarca te da se provode intenzivne kriminalne radnje i ispitivanje svih okolnosti u ovom tragičnom slučaju. 

Pisane vijesti | Davor Božinović