Ministar Božinović: Ključ rješenja romske problematike u Međimurju je obrazovanje

Slika /Vijesti/2019/06 Lipanj/04 lipnja/HN20190523147953.jpg

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je u Pribislavcu, nakon sastanka sa županijskim i općinskim čelnicima te predstavnicima Roma, kazao da je u rješenju romske problematike u Međimurju ključno obrazovanje.

"Tek kada problem definiramo u svim njegovim aspektima tek onda možemo tražiti prava rješenja – bez prave dijagnoze nema prave terapije", rekao je Božinović.

Smatra kako je ključ u obrazovanju jer ako četvero od 318 srednjoškolaca završi školu onda nešto "deblo ne štima". "Ti mladi ljudi su sebe diskvalificirali iz utakmice u životu jer oni više nisu ravnopravni, ne ispunjavaju temeljni uvjet za traženje posla i taj problem treba riješiti", naglasio je ministar.

Dodao je kako se taj problem neće riješiti angažiranjem policije da djecu vodi u školu, što nikome ne pada na pamet. "Zanimanja kojima se tradicionalno bave Romi više nisu kompetitivna u 21. stoljeću u kojemu u prvi plan dolazi digitalizacija i informatizacija, a problem je kada ih se gura u ta nekompetentna zanimanja", pojasnio je Božinović.

Ministar Božinović kojemu je ovo treći dolazak u Međimurje ocijenio je da su neki pomaci već napravljeni jer je obećano i ispunjeno. Tako je 10-tak policajaca koji su porijeklom iz ovog kraja preraspoređeno iz drugih dijelova Hrvatske, a u srpnju nova generacija policajaca, njih 17, će doći ojačati rad PU međimurske.

Problem koji se zanemarivao desetljećima

Najavio je i uvođenje dodatnih kontakt policajaca te ojačavanje nekih drugih policijskih službi, ali je istkano kako policija treba doći na kraju. "Policija je, kao i pravosuđe represivni sustav, ali ovo nije problem od jučer ili zadnjih nekoliko godina jer se on zanemarivao desetljećima" ustvrdio je ministar.

"Imamo pitanje koje je i sociološko i pitanje koje uključuje prije svega jednu zajednicu za koju moramo naći načina kako je ovdje integrirati jer socijalna distanca nije put kojim to ide", kazao je Božinović. Naglasio je kako nitko ne govori o asimilaciji ili ugrožavanju identiteta, ali se moraju uvažavati neki standardi koji su u okolini postignuti.

"Mi ćemo morati pojačati koordinaciju između resornih tijela, ali i koordinaciju sa županijom, općinama jer svi imaju dio odgovornosti i sve se moraju više angažirati", rekao je Božinović i ukazao na mogućnost aplikacije programa za europska sredstva.

Poručio je kako je to slojevit problem koji se ne može riješiti tako da se površno zauzme jedna strana, dodavši da se samo zajedničkim radom u koji su uključeni romski legitimni predstavnici može doći do rješenja.

Odgovarajući na novinarsko pitanje što je Vlada činila, ponovio je kako je to problem koji traje više desetljeća, a u MUP-u su tome pristupili sustavno. "Što se tiče policijskog posla mi smo detektirali sve, ali smo detektirali i da to nije dosta", zaključio je ministar Božinović.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović