Ministar Božinović u posjetu hrvatskim policajcima koji pomažu makedonskim kolegama na grčkoj granici

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas će otputovati u Sjevernu Makedoniju gdje će se sastati s makedonskim kolegom Oliverom Spasovskim te sutra sudjelovati na konferenciji Brdo procesa. Također će  posjetiti hrvatske policajce koji pomažu u zaštiti makedonske granice prema Grčkoj.

Božinović i Spasovski sastali su se u Zagrebu u ožujku prošle godine, kada su istaknuli da je suradnja dviju zemalja dobra i bez otvorenih pitanja. Suradnja je posebno intenzivna u razmjeni informacija u kaznenim istraživanjima, borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala i migracija.

Božinović je tada istaknuo da je za Hrvatsku od velike važnosti da Makedonija napreduje u svojim strateškim prioritetima te da čim prije postane članica NATO saveza i Europske unije.

I Spasovski je ocijenio da je suradnja s Hrvatskom "odlična i daje rezultate" te da je "jedno od osnovnih područja za jačanje suradnje migrantska kriza". Hrvatskom MUP-u zahvalio je na pomoći u osiguranju granice s Grčkom, posebice istaknuvši doprinos hrvatskih policajaca koji su taj posao odrađivali zajedno s makedonskim kolegama.

Temeljem sporazuma o policijskoj suradnji iz prosinca 2015. hrvatski granični policajci pomažu u mjestima Gevgelija, Star Dorjan i Bitola s ciljem borbe protiv nezakonitih migracija, trgovanja ljudima i krijumčarenja migranata. Ondje su formirane auto-ophodnje sa po dva hrvatska granična policajca i jednim makedonskim, a osnovna im je zadaća uočavanje osoba koje bi se mogle povezati s krijumčarenjem.

Od 2015. u Sjevernoj Makedoniji je pomagalo preko 560 hrvatskih policajaca, koji su zatekli gotovo šest tisuća nezakonitih migranata.

Prije posjete hrvatskim policajacima na granici sa Grčkom ministar Božinović će održati govor na ministarskoj konferenciji Brdo procesa, čiji je cilj jačanje odnosa između zemalja u regiji u svjetlu približavanja euroatlantskim integracijama.

Izvor: Hina

Pisane vijesti | Davor Božinović