Ministar Butković: Apeliram na radnike i Upravu Croatia Airlinesa da sjednu za stol

Slika /Vijesti/2018/08 kolovoz/7 kolovoza/42098228340_ef0326cb33_o.jpg

Nakon što je Županijski sud u Zagrebu izrekao privremenu mjeru zabrane za srijedu najavljenog štrajka Organizacije radnika Croatia Airlinesa, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u Banskim dvorima dao izjavu za medije.


"Našli smo se u nepotrebnoj situaciji u najboljoj turističkoj sezoni - kada Croatia Airlines bilježi rast broja putnika i rast prihoda, u šest mjeseci je broj putnika porastao pet posto, prihod za 9 posto i smanjuje se gubitak tvrtke - nepotrebno je bilo ići u štrajk", rekao je uvodno ministar Butković nakon što je Županijski sud Zagrebu donio privremenu mjeru zabrane štrajka u Croatia Airlinesu, koji je sindikat ORCA bio najavio za srijedu, 8. kolovoza.
 
Podsjetio je da su se glede razloga sindikata za štrajk, u Ministarstvu uključili prošle godine u cijeli problem, održali nekoliko sastanaka, a rezultat je da se primjenjuje stari kolektivni ugovor i još neka prava koja nisu u ugovoru.
 
Konstatirao je kako nije bilo potrebe za ovom akcijom te pozvao radnike i upravu da sjednu za stol.
 
Odgovarajući na novinarski upit kako sindikati tvrde da ne mogu ostvariti svoja prava na drugi način osim štrajkom, ministar je rekao kako se moraju znati pravi razlozi za štrajk.
 
"Ako su razlozi za štrajk činjenica da netko ucjenjuje Vladu da nešto napravi, onda to treba javno reći. Ako su razlozi kolektivno pregovaranje i kolektivni ugovor, činjenica je da 20 mjeseci nema kolektivnog ugovora i da je lani potpisana promemorija o primjeni starog kolektivnog ugovora s nekim dodacima koji su tada ispregovarani. Uprava je čitavo vrijeme nudila, sukladno mogućnostima, povećanje tih prava i zaključenje novog kolektivnog ugovora", naglasio je Butković.
 
Jedino rješenje ministar vidi u pronalasku strateškog partnera. "Zato je tvrtka i vraćena na popis strateških tvrtki, a i u nacionalnom programu reformi piše da će se s počekom 2019. finalizirati taj posao", pojasnio je Butković, poručivši da štrajk ne bi bio u interesu tvrtke i radnika.
 
"Pozivamo na razgovor i dijalog", apelirao je ministar rekavši da je postupak izbora nove uprave u tijeku.
 
Odlučno je odbacio sindikalne navode o pritisku na sud. "Nisam utjecao na sud, niti to smijem raditi", rekao je ministar odgovarajući na pitanja novinara.
 

Pisane vijesti | Oleg Butković