Ministar Butković: Dinamika radova i ono što smo vidjeli na gradilištu Pelješkog mosta je impresivno

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, u večerašnjem razgovoru za Novu TV, izrazio je zadovoljstvo današnjim posjetom gradilištu Pelješkog mosta. 

Napomenuo je da je gradnja krenula nakon što je financijska konstrukcija zaokružena pomoću 80 posto europskih sredstava.

"Ovo što smo danas vidjeli je zaista impresivno. U četvrtak je zabijen i petnaesti 'pilot' od ukupno 148 koji bi trebali biti svi zabijeni negdje do kraja svibnja ove godine", kazao je ministar.

Pojasnio je da projekt ima četiri faze, od kojih je prva most. 

"Druga faza je dio pristupnih cesta, a treća i četvrta faza su ceste po Pelješcu. Naravno, i obilaznica Stona", dodao je.

Natječaji za sve preostale faze su raspisani, sve ide svojim tempom i planirano da će završiti u roku od tri i pol godine. 

Obilaznica Stona, prometnica duljine od osam kilometara, gradi se zbog konfiguracije terena i činjenice da je Ston zaštićeni spomenik kulture i naše bogatstvo pod zaštitom UNESCO-a. 

Nastavak gradnje autoceste

Upitan o nastavku autoceste do granice sa Crnom Gorom, ministar je rekao da je to sigurno jedan od prioriteta, no u ovom trenutku ne možemo još uvijek, zbog činjenice da je ukupan dug Hrvatskih autocesta odnosno čitavog cestarskog sektora 5,5 milijardi kuna, planirati i reći da ćemo završiti, zatvoriti financijsku konstrukciju vrlo brzo.

"Činjenica je da ta cesta nema alternative", rekao je Butković i najavio tri odluke na sutrašnjoj Vladinoj sjednici. "Prvo, da će postati strateški, drugo - da uređujemo točku spajanja, zajedno s crnogorskom stranom i treće - da zadužujemo Hrvatske ceste da bi čitavu potrebnu dokumentaciju kako bi mogli taj projekt pripremiti za novo, operativno razdoblje," pojasnio je.

Strateški partner za Croatia Airlines

Na novinarsko pitanje o privatizaciji Croatia Airlinesa, ministar je rekao da je postupak pronalaska strateškog partnera u tijeku, javljaju se zainteresirani, no o konkretnim imenima još je prerano govoriti. 



Pisane vijesti | Oleg Butković