Ministar Butković: Jedan od ciljeva je da Croatia Airlines ostane hrvatski brend

Odgovarajući na pitanja novinara nakon današnje sjednice Vlade, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da će se novo povjerenstvo za provedbu postupka traženja i odabira strateškog partnera za Croatia Airlines sazvati čim prije kako bi se konstituiralo te da je jedan od ciljeva da ta zrakoplovna kompanija ostane hrvatski brend.

Vlada je u četvrtak donijela odluku da postupak traženja i odabira strateškog partnera Croatia Airlines provodi višečlano, međuresorno povjerenstvo, s glavnom zadaćom razmatranja daljih koraka za dovođenje kvalitetnog i iskusnog partnera u zračnom prometu koji će pridonijeti budućem razvoju i konkurentnosti te kompanije.

Ministar Butković je na upit novinara rekao da je on na čelu tog povjerenstva kao predsjednik i da će ga sazvati kako bi razmotrili s čime raspolaže Croatia Airlines i kako ide postupak odabira financijskog savjetnika za taj posao.

"Sada ćemo na tome početi raditi češće i temeljitije, a kada će biti konačno rješenje i odabir strateškog partnera, teško mi je reći u ovom trenutku", ustvrdio je ministar Butković, dodavši da je za sve rok ova godina.

Na upit o iznosu koji će strateški partner trebati uložiti, kazao je da ne zna i ne može o tome špekulirati. Naveo je da će odabrani financijski savjetnik, pripremati modele, gledati sve parametre oko Croatia Airlinesa te dati detaljnije podatke.

Rekao je i da se postupak pronalaženja strateškog partnera odnosno tvrtki ne može ograničiti samo na one iz EU, "jer postoje pravila i za one izvan EU-a, i njima mi ne zatvaramo vrata".

"S obzirom na turizam i važnost tog zračnog prijevoznika, jedan od ciljeva i interes će nam sigurno u tome biti da Croatia Airlines ostane hrvatski brend, jer o njoj ovisi i turizam i zračne luke i još toga", poručio je ministar.

Dodao je i da je cilj obnova flote, jer Croatia Airlines nema snagu da to sama napravi. Stoga će se tražiti partnera koji će zajedno s Hrvatskom ponuditi rješenja i za to, kao i za stabilnost te kompanije, naveo je ministar Butković.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Oleg Butković