Ministar Butković: Novim Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu jeftiniji i dostupniji taksi za sve građane

Slika /Vijesti/2018/04 travanj/5 travnja/Butkovic.jpg

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u Banskim dvorima predstavio Prijedlog zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Zakon sadrži niz reformi iz područja cestovnog prometa, jer je, kako je rekao ministar, trebalo mnoge odredbe uskladiti sa zakonodavstvom Europske unije. Uključuje reformu stjecanja stručne osposobljenosti vozača, reformu linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu, reformu autotaksi prijevoza putnika, što je, istaknuo je ministar, možda najvažniji i najinteresantniji dio zakona.

Također, uvode se dvije nove vrste prijevoza, mikroprijevoz i integrirani prijevoz, kojima će se na lokalnoj razini olakšati i omogućiti bolje funkcioniranje prijevoza putnika. Isto tako, tu su i reforma distribucije dozvola za međunarodni prijevoz tereta, reforma pružanja usluga na autobusnim kolodvorima i reforma sustava kažnjavanja za prekršaje s područja cestovnog prijevoza.

Što se tiče reforme autotaksi prijevoza putnika, ministar je naglasio da je njome omogućena liberalizacija taksi tržišta. „Gradovi i općine više neće moći limitirati broj dozvola“, kazao je ministar Butković i dodao da se reformom uvodi i aplikacija uz taksimetar, kao mogućnost funkcioniranja i obavljanja autotaksi prijevoza.

Ministar je kazao da su uklonjene i dosadašnje prepreke za dobivanje licenci za obavljanje poslova autotaksi prijevoza, te su naknade, dosad neujednačene po gradovima, sada određene na jednu desetinu prosječne plaće. Cijela procedura dobivanja i licenci skratit će se i na taj način omogućiti novo zapošljavanje u području autotaksi prijevoza.  

Ministar Butković posebno je istaknuo da se poštovalo načelo jednakosti te da će za sve, pa tako i Uber, vrijediti ista pravila i procedure za dobivanje licenci. Također, za one koji se toga neće pridržavati, povećane su kaznene odredbe.

U županijskom linijskom prijevozu putnika prelazi se sa sustava dozvola na sustav javne usluge te će župani međužupanijski prijevoz unutar županija sami određivati sukladno svojim potrebama.

„Novim Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu željeli smo jeftiniji i dostupniji taksi za sve naše građane, a ovim odredbama definitivno ćemo to omogućiti“, zaključio je ministar.
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Promet, pomorstvo i infrastruktura | Oleg Butković