Ministar Butković potpisao ugovore za obnovu luka i pomorskog dobra u Primorsko-goranskoj županiji vrijedne 17,5 mil. kn

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je u četvrtak ugovore, kojima se gradovima, općinama i županijskim lučkim upravama u Primorsko-goranskoj županiji u ovoj godini dodjeljuje 17,5 milijuna kuna za obnovu luka i pomorskog dobra.
 
Novac je odobren za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, za modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture te za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra na području Krka, Raba, Bakra, Mošćeničke Drage, Novog Vinodolskog, Dobrinja, Rijeke, Crikvenice, Maloga Lošinja i Kraljevice.
 
Riječ je o dijelu projekta Renesansa na hrvatskoj obali, u sklopu kojeg su prošle tri godine u obnovu luka od lokalnog i županijskog značaja uložene gotovo dvije milijarde kuna, a najvećim dijelom iz europskih fondova.
 
To je projekt u sklopu kojeg Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture svake godine osigurava proračunska sredstva za sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture. Znatna sredstva osiguravaju se i za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.
 
Ministar Butković je rekao da se nastavlja kontinuitet ulaganja u lučku pomorsku infrastrukturu.
 
"Ukupna vrijednost svih ulaganja je sada preko dvije milijarde kuna te se najviše apsorbira upravo u Primorsko-goranskoj županiji – ovoga puta 17,5 milijuna kuna iz 'nacionalnih' sredstava. Kada tome pridodamo sve aktivne projekte koji se financiraju iz europskih sredstva riječ je o oko 300 milijuna kuna," kazao je.
 
Butković je rekao da su do sada na području cijele Hrvatske potpisani ugovori od ukupno 88 milijuna kuna, uz europska sredstva, koja se planiraju i dalje koristiti.
 
"Kroz Recovery fund planiramo 300 milijuna kuna bespovratnih sredstava u 100-postotnom iznosu i u novom operativnom programu koji bi trebao imati na raspolaganju oko milijardu kuna upravo za ulaganja u ovakve i slične projekte na čitavom području Hrvatske, u svih sedam priobalnih županija", rekao je Butković.
 
Dodao je da u ovom ciklusu nisu svi mogli dobiti novac, ali da će vjerojatno tijekom ljeta biti dodatnih sredstava za projekte lučkih uprava, gradova i općina.
 
Na svečanosti su bili i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, saborski zastupnik Gari Cappelli, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić i drugi.
 
Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Oleg Butković