Ministar Butković: Završetak radova na obilaznici Viškova najkasnije sredinom lipnja

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je gradilište i radove na izgradnji cestovne obilaznice Viškova duge 7,6 kilometara, koja će povezati rubne dijelove Rijeke sa Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćina i trebala bi biti završena najkasnije u sredini lipnja.

Obilaznica Viškova gradi se na trasi državne ceste DC 427, od čvora Rujevica, preko Viškova do čvora Marčelji, a nositelj projekta su Hrvatske ceste. Izmještanjem prometa s postojeće ceste, koja prolazi kroz središte Viškova, unaprijedit će se sigurnost u prometu i kvalitetnije cestovno povezati
Viškovo s riječkom obilaznicom i županijskim prometnim sustavom.

Dobra suradnja na nizu velikih projekata

Projekt traje od srpnja 2013. godine, a u izgradnji je bilo poteškoća te je u siječnju 2018. raskinut ugovor s prethodnim izvođačem i potpisan ugovor s novim, koji je s radovima počeo u studenom 2018. godine.

Rok završetka radova je sredina lipnja, a vrijednost radova oko 37 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost radova, uključujući radove prethodnog izvođača, oko 120 milijuna kuna. Trasa je podijeljena na tri etape, a preostalo je još radova, kao što su kanalizacija, potporni zidovi, odvodnja i izgradnja kružnog toka.

Ministar Butković istaknuo je dobru suradnju Ministarstva, Vlade i Primorsko-goranske županije, pogotovo u prometnom sektoru, jer se, kako je rekao, niz velikih projekata provodi upravo u Primorsko-goranskoj županiji.

"Jedan od tih je obilaznica Viškovo, koja je zajedno s cestom Ložac - Hrvatsko i mostom Čiovo, bila jedna od 'trauma"', rekao je Butković, pojasnivši da su ti projekti iziskivali raskidanje ugovora i novu nabavu, što je uzrokovalo čekanja i kašnjenja.

Prevažna cesta za Viškovo

Obilaznica Viškova je prekategorizirana iz županijske u državnu cestu, tako da se olakša njena izvedba.

"Sad se završava, a očekujemo i zadatak je da to bude do kraja svibnja, najkasnije do 15. lipnja, kako bi ova prevažna cesta za Viškovo bila što prije u funkciji", naglasio je Butković, dodavši da će obilaznica olakšati prometovanje i omogućiti razvoj te općine.

Izvijestio je i da je završilo javno savjetovanje za cestu D 403, najvećeg infrastrukturnog cestovnog projekta u županiji, koja će povezati zapadni dio riječke luke i Zagrebačku obalu s riječkom obilaznicom.

"Projekt ide na kontrolu, budući je riječ o europskom projektu, a nakon toga će objavljen javni natječaj. Početak radova na toj cesti očekuje se u jesen", rekao je, naglasivši da je riječ o cesti važnoj za razvoj cijele Rijeke.

Financijska je konstrukcija, koja je bila najveći problem, zatvorena, potpisan je ugovor o bespovratnim sredstavima te će 85 posto financirati iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

"Sada ide postupak u Hrvatskim cestama, javno savjetovanje, pa natječaj", dodao je ministar.

Najavio je i da će projekt autoceste Križišće - Žuta Lokva biti predstavljen u travnju te da će Hrvatske ceste predati zahtjev za lokacijsku dozvolu za obilaznicu Novoga Vinodolskog, koja je na trasi te autoceste, odnosno da se u ovom mandatu očekuje početak gradnje na toj dionici.

Potpisivanje ugovora

U nastavku posjeta Primorsko-goranskoj županiji, ministar Butković će prisustvovati svečanosti potpisivanja Ugovora sa izvođačem radova na izgradnji luke Povile te će s ravnateljem Županijske lučke uprave Novi Vinodolski Velimirom Antićem potpisati Ugovor o sufinanciranju prve faze dogradnje luke,
za što je ministarstvo mora u 2019. dodijelilo osam milijuna kuna, u sklopu Projekta izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture.

Predstavnici županije i Županijske lučke uprave Novi Vinodolski potpisat će Ugovor o korištenju milijun kuna iz Proračuna Primorsko - goranske županije za 2019. za dogradnje luke Povile.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Oleg Butković