Ministar Cappelli: Hrvatska od danas diše turistički, ali sve ovisi o nama i našem ponašanju

Ministar turizma Gari Cappelli danas je, gostujući u emisiji HRT-a Zajedno za zdravlje, rekao da je okolnim zemljama poslana poruka da je Hrvatska počela funkcionirati na turistički način, bez obzira na sve mjere koje postoje.

„Vrlo je jasna stvar: može se doći u hotel, kamp, privatni smještaj, u restoranima se može jesti i unutra i vani. Može se uzeti brod u najam i otići na nekakvo jedrenje, marine su otvorene. Hrvatska od danas diše turistički“, kazao je ministar.

Dodaje, međutim, da je jasno da je sve još uvijek u ispitivanju.

„Mi smo rekli da je ovaj tjedan pokus, da vidimo kako to sve funkcionira. Sve će ovisiti o nama i našem ponašanju“, istaknuo je ministar.

Ministar Cappelli naglasio je i da se u Hrvatskoj putem izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu turističkim agencijama omogućilo izdavanje vrijednosnih vaučera umjesto povrata putnicima za paket aranžmane, u trajanju 180 dana.

„Mi smo odmah praktički reagirali, nakon 15 dana. Zaštitili smo s jedne strane potrošača, ali i agencije, da se u 180 dana mogu dogovoriti. Sada razgovaramo o vaučeru i za hotelijere“, rekao je.

Na pitanje tko će jamčiti za taj povrat sredstava i što ako ih same tvrtke neće moći vraćati, odgovorio je:

„Mi nismo išli na fazu odgovornosti kao država, da garantiramo povratak tih sredstava. To su agencije koje imaju svoj dio osiguranja, moraju imati, pa se nadam da su se tako pokrili.“

Na upit o traženju Udruženja hotelijera HGK nastavka mjera za očuvanje radnih mjesta još tri mjeseca, što podrazumijeva plaćanje minimalca, ministar je kazao da hotelijeri mogu očekivati raspravu oko toga u naredno vrijeme unutar Vlade.

„Postoji mogućnost da reprogramiramo sustav stalnih sezonaca. Na Vladi ćemo raspravljati o tome“, nastavio je i dodao da je hotelijerima bitan i moratorij na kredite.

Također, ministar Cappelli najavio je da se za ulazak u nacionalne parkove mogu očekivati itekako popularne cijene, pogotovo za grupe, umirovljenike i domaće turiste. Dodao je da će osobno ovih dana obići Plitvice, kako bi vidio kako su se pripremili za „novo normalno“.

Najbitniji su sedmi, osmi i deveti mjesec, gdje se ostvaruje 63 posto prometa

Što se tiče Italije, ministar je kazao da će Talijani sigurno jednim dijelom profunkcionirati. Razgovarao je s talijanskim ministrom kulturnog nasljeđa i aktivnosti i turizma Dariom Franceschinijem. U razgovoru je rečeno da moraju poraditi na otvaranju granica. Razgovarali su i o tome da aviokompanije,
naročito Croatia Airlines, "podignu" zračni prijevoz par puta tjedno iz nekih destinacija. Razgovarali su i o upogonjenju katamaranskih linija radi produljenih vikenda.

Govoreći o otkazivanju rezervacija, ministar je kazao da smo svibanj "u potpunosti izgubili", a većinom je izgubljen i šesti mjesec.

Na pitanje o procijenjenim gubicima hrvatskog turizma u 2020., odgovorio je:

„ Prihode računamo između 25 i 30 posto. Prošle godine smo, s domaćim tržištem, ostvarili negdje oko 20 milijardi eura. Mi smo radili sve ankete i procjene. Radili smo procjenu od 60-90 posto gubitaka“. kazao je i nastavio:

„Mislim da bismo mogli odraditi negdje između 25 i 30 posto. Prva tri mjeseca nije sve izgubljeno, ali jedan veći dio je izgubljen. Iako je to samo 5 posto prometa, oko 480 milijuna eura je na razini tih pet posto prva tri mjeseca, a oko 2,250 milijardi eura je četvrti, peti i šesti mjesec.“

„Taj će dio biti praktički potpuno izgubljen. Računamo da smo u prvih šest mjeseci izgubili oko 2 milijarde i 200, 400 milijuna eura. Najbitniji su nam sedmi, osmi i deveti mjesec, gdje se ostvaruje 63 posto prometa“, zaključio je ministar.
 
Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti | Gari Cappelli