Ministar Ćorić: Hrvatskoj ne prijeti recesija, gospodarstvo će rasti više od 2 posto

Odgovarajući na pitanja novinara ispred Vlade, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ocijenio je da Hrvatskoj ne prijeti recesija te da će hrvatsko gospodarstvo rasti značajno više od dva posto, a da se negativnom utjecaju usporavanja drugih ekonomija na hrvatski turizam može doskočiti podizanjem kvalitete u tom sektoru.  

Upitan za mišljenje o teorijama da bi 2020. moglo doći do recesije na globalnoj razini i treba li to Hrvatsku zabrinjavati, kazao je da, iako naznake recesije u nekim zemljama postoje, prije svega u Njemačkoj i Italiji, vjeruje da će hrvatsko gospodarstvo, i prema procjenama koje su revidirane zadnjih tjedana, rasti znatno više od dva posto.

"U tom kontekstu, ne vidim da Hrvatskoj prijeti recesija", ustvrdio je Ćorić.

Napominje da će usporavanje ekonomske aktivnosti u nekim drugim zemljama utjecati na vrlo važan segment ekonomije, turizam, no neovisno o tome, siguran je da će se podizanjem kvalitete u turističkom sektoru "na neki način doskočiti tom problemu".

Na pitanje o usporedbi moguće nadolazeće recesije s globalnom financijskom krizom iz 2008. godine, Ćorić je ocijenio da se ta godina, općenito na globalnoj razini, ne može više ponoviti, zbog toga što su svjetsko gospodarstvo i financijski sektor danas potpuno drugačiji, a "alarmi se pale na same prve
naznake recesijskih kretanja, dok je 2008. to došlo jako iznenada".

Izvor: Hina / Vlada 

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić