Ministar Ćorić: LNG terminal je projekt koji u slučaju problema Hrvatskoj u potpunosti namiruje potrebe za plinom

Ministar zašite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ocijenio je na konferenciji "Ususret novoj energetskoj strategiji", koju je organizirao Jutarnji list, da Hrvatska u sljedećih 30 godina u proizvodnji električne energije može postati samodostatna, te je naposljetku i izvoziti.

Napomenuo je da je punu energetsku neovisnost zemlji veličine i kapaciteta Hrvatske teško postići, posebice kod fosilnih goriva.

"Međutim, ono na čemu možemo raditi jest da u sljedećih 10-20-30 godina učinimo sve da u proizvodnji električne energije u potpunosti zadovoljimo svoje potrebe i u konačnici u jednom trenutku izvozimo, zato jer nam kapacitet u obnovljivim izvorima energije to dopušta", rekao je.

Očekuje da će Sabor do kraja drugog tromjesečja usvojiti novu energetsku strategiju Republike Hrvatske, pri čemu podsjeća da je zadnjih nekoliko mjeseci u javnoj raspravi bila "Zelena knjiga" Energetskog instituta Hrvoje Požar, koja je analitička podloga za izradu strategije.

Napominje da Zelena knjiga najveći potencijal vidi u obnovljivim izvorima energije, u prvom redu vjetru i suncu.

Kaže da se u oba scenarija iz Zelene knjige, ubrzanom i umjerenom, ide u smjeru energetske tranzicije i prelaska na obnovljive izvore, a kada je riječ o plinskoj infrastrukturi, i jedan i drugi pretpostavljaju stagnaciju i smanjenje potrošnje plina do 2050. godine.

LNG terminal će s vremenom donijeti i komercijalni aspekt

Ministar Ćorić ističe da gradnja LNG terminala na Krku, s obzirom na poziciju otoka kao i potrebe domaćeg i tržišta EU-a za plinom koje nisu malene, prije svega nosi sigurnost u smislu diverzifikacije dobavnih pravaca te da će s vremenom nositi i komercijalni aspekt.

Poručuje da promišljanje države treba biti strateško, a pritom, iako uvažavajući zakonitosti tržišta, ona mora promišljati i druge aspekte, u smislu sigurnosti dobave energenata na nekom području.

Upravo u tom kontekstu, ističe Ćorić, LNG terminal je projekt koji u slučaju problema Hrvatskoj u potpunosti namiruje potrebe za plinom, s obzirom na kapacitet na razini trenutne potrošnje u Hrvatskoj.

Vjeruje da će Hrvatska pronaći komercijalni interes, prije svega u zakupu kapaciteta iz zemalja oko nas.

Drži kako je to projekt koji je sa sigurnosno-energetskog i geopolitičkog aspekta jedan od rijetkih koji može pozicionirati Hrvatsku na kartu Europe i svijeta.

"Nisam siguran da postoji energetski projekt u okruženju koji ima takav potencijal", poručuje Ćorić.
 
Smatra da će interes za zakup kapaciteta s vremenom porasti sa sadašnjih 520 milijuna prostornih metara (od ukupnih 2,6 milijardi) i u tom kontekstu naveo je kako postoji nekoliko pisama namjere mađarskih kompanija, a provjerava se i interes drugih tržišta, gdje prije svega navodi eventualnu zainteresiranost tvrtki iz Slovenije.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić