Ministar Ćorić: Sustav zaštite dobro funkcionira, spašene su stotine kuća

Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/14 svibnja/Coric.png

Rijeke Korana i Mrežnica, koje su se u ponedjeljak izlile iz korita i u utorak nastavile rasti, u Karlovcu nisu poplavile kuće, no zbog rekordno visokog vodostaja Mrežnice, poplavljeno je dvadesetak kuća na području Duge Rese, a ta je područja popodne obišao i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Ministar Ćorić rekao je novinarima nakon sjednice Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije i grada Karlovca da cijeli sustav zaštite dobro funkcionira te da su se prošle godine podignute boks-barijere pokazale učinkovitima pa su mnoge kuće u naselju Logorištu zaštitile od prodora vode iako su se Korana i Mrežnica izlile iz korita.

"Nismo uspjeli obraniti dvadesetak kuća. Korana raste, Mrežnica bilježi najveći vodostaj od 1959. godine, ali očekujemo da će se stanje u sljedeća 24 sata stabilizirati", rekao je Ćorić i dodao da je na terenu oko Karlovca oko 100 pripadnika Hrvatskih voda i oko 100 vatrogasaca, a u pričuvi je i jedna postrojba Hrvatske vojske.

Na pitanje nije li se takav sustav boks-barijera mogao uspostaviti i prije budući da su sada zaštićene kuće koje su proteklih nekoliko godina pet puta bile poplavljene, Ćorić je odgovorio da je to pitanje za one koji su prije radili taj posao.

"Boks-barijere su spasile stotine kuća od poplave prošle i ove godine, a taj je model prenesen i na područje Hrvatske Kostajnice. Radi se na dugoročnom i sustavnom rješenju te na izvlaštenju zemljišta za gradnju nasipa i drugih protupoplavnih objekata koji bi trebali biti gotovi do 2023. godine. Upravo zbog povlačenja sredstava iz kohezijskih fondova, donijeli smo i lex specialis za ubrzanje otkupa, izvlaštenja, na čemu svi radimo koordinirano i ostvarit ćemo cilj da do kraja ove godine izvlastimo polovicu, odnosno oko sedam tisuća katastarskih čestica", rekao je Ćorić, ističući da je to uvjet za povlačenje novca iz EU.

Izvor: Hina



Pisane vijesti | Tomislav Ćorić