Ministar Ćorić u Novom Marofu obišao reciklažno dvorište vrijedno tri milijuna kuna

U Novom je Marofu izgrađeno reciklažno dvorište vrijedno tri milijuna kuna, sufinancirano sredstvima EU, a za obilaska ministar Tomislav Ćorić rekao je da je sjeverozapadni dio Hrvatske po gospodarenju otpadom iskoračio više od drugih dijelova zemlje.

Novomarofsko reciklažno dvorište sufinancirano je iz Kohezijskog fonda u iznosu većem od dva i pol milijuna kuna, dok je ukupni projekt vrijedan više od tri milijuna kuna.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić ocijenio je da su gradonačelnik Jenkač i njegov tim jako dobar primjer „kako to treba ići u izgradnji infrastrukture“.

„To je zapravo najbolji mogući način kako pomoći građanima: uz edukaciju, informativne aktivnosti, koje smo financirali iz Ministarstva odnosno Fonda, te s jedne strane graditi infrastrukturu, a s druge strane educirati“, rekao je ministar i dodao da je to jedini način kako Hrvatska može dostići zadane ciljeve od 50 posto odvojenog otpada.

Ćorić je istaknuo da je sjeverozapad Hrvatske po gospodarenju otpadom „iskoračio nešto više nego neki drugi dijelovi zemlje“.

„To je prije svega na ponos stanovnicima koji su na vrijeme uvidjeli da je zaštita okoliša, odnosno očuvanje naše životne sredine doista nešto što nema alternativu i to je sjajno“, istaknuo je ministar.

Nastavak politike odgovornog i učinkovitog gospodarenja

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač naglasio je da je reciklažno dvorište nastavak politike odgovornog i učinkovitog gospodarenja otpadom u tom gradu.

„Osim toga, trenutno je u završnoj fazi sanacija našeg odlagališta otpada Čret, a ukupno je koštalo 17,5 milijuna kuna, što uključuje i 30 godina monitoringa“, rekao je te dodao da su nabavili i spremnike za odvajanje otpada.

Kroz spomenute projekte Grad Novi Marof, ističe Jenkač, pokazuje da vodi brigu o okolišu te odgovorno gospodari otpadom.

„Ako govorimo o ukupnom financiranju europskim sredstvima, riječ je o oko 40 milijuna investicija na području Novog Marofa što se tiče gospodarenja otpadom“, rekao je Jenkač.

U sklopu projekta izgradnje reciklažnog dvorišta provedene su i informativno-obrazovne aktivnosti za korisnike javne usluge odvoza mješovitog komunalnog otpada s područja  Novog Marofa. Održano je i šest radionica za djecu u predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.

Novoizgrađenim reciklažnim dvorištem, koje se nalazi iza autobusnog kolodvora u Novom Marofu, upravlja komunalno poduzeće Novokom d.o.o.

Ministar Ćorić je u društvu gradonačelnika Jenkača obišao i spomenuto sanirano i zatvoreno odlagalište neopasnog otpada Čret, projekt vrijedan 17,5 milijuna kuna, koji je sufinanciran s 13,3 milijuna kuna EU novca.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić