Ministar Erlić: Dobro povlačimo EU sredstva, nakon 10 godina u plusu smo preko 10 milijardi eura

Slika /Vijesti/2023/Travanj/20 travnja/Sjednica VRH/HN20230420011964.jpg

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić rekao je u Saboru da dobro povlačimo sredstva iz fondova EU i uvjeren je kako će Hrvatska do kraja godine uspjeti potrošiti sva sredstva iz Fonda solidarnosti, dok je oporba propitivala učinke povučenih sredstava.

Nakon 10 godina korištenja europskih fondova, Hrvatska je u plusu 10,05 milijardi eura, toliko smo više dobili nego smo uplatili u europski proračun, rekao je ministar.

Naglasio je da smo u drugoj polovici prošle godine bili na 126 posto ugovorenih sredstava, na 73 posto isplaćenih i na 60 posto ovjerenih sredstava prema EK.

Iz predmetnih izvješća vidljivo je da se apsorpcija europskih sredstava povećava i kako je godišnje povećavamo između 10 i 15 posto, istaknuo je Erlić.

Hrvatska će do kraja godine potrošiti sva iz Fonda solidarnosti

Više je puta izrazio uvjerenje da će Hrvatska do kraja godine uspjeti potrošiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju iz Fonda solidarnosti.

Ministar je rekao i da Hrvatska prednjači po broju anonimnih prijava poslanih Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO) među zemljama u kojima Ured djeluje, a po procesima koje je pokrenuo OLAF, smo 'nekakva' sredina na razini EU.

 „Po procesima pokrenutim po Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF), Hrvatska nije ni bolja, ni gora od drugih, nekakva smo sredina na razini Unije“, kazao je.

Deset je država koje imaju više slučajeva i financijski i po broju, odgovorio je ministar na opasku zastupnice Martine Vlašić Iljkić da se iskorištenost fondova vidi kroz sve češće postupanje OLAF-a i istrage ozbiljnih prijevara povezanih sa korištenjem sredstava.  

Erlić je kazao kako se diljem Hrvatske provodi između 15 i 16 tisuća različitih projekata vrijednih milijarde eura, pa je normalno da u sustavu ima nepravilnosti i sumnji na prijevaru.

 „No, bitno je da sustav po tome radi, a radi“, naglasio je.  

Sada smo na 730 milijuna od dostupne milijarde

 U više je navrata izrazio uvjerenje da će Hrvatska uspjeti potrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti.

Sada smo na 730 milijuna od dostupnih milijardu koji se trebaju potrošiti do konca lipnja, odgovorio je Davoru Bernardiću.

Branko Grčić najvećim problemom označava kohezijski fond, navevši da je iskorišteno oko 55 posto sredstava.

"Učinak apsorpcije se povećava kako idemo kraju programskog razdoblja", naglasio je ministar, koji očekuje da će se ove godine isplatiti 20 posto više sredstava u odnosu na prošlu.

 To nas ohrabruje da bi mogli stići, kazao je Erlić.

Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti