Ministar financija Lalovac sastao se s bankarima zbog rasta tečaja švicarskog franka

Slika /Vijesti/2015/siječanj/16 siječnja/0015_187._sjednica_vlade.jpg

Ministar Lalovac je rekao da su bankari spremni pomoći u rješavanju problema u kojima su se našli njihovi klijenti - dužnici s kreditima u švicarskim francima.

"Bankari su spremni pomoći", rekao je Lalovac, dodajući da su ponudili razna rješenja.

Lalovac je izjavio i da očekuje da će bankari, nakon međusobnih i konzultacija sa svojim pravnim službama, izići sa zajedničkom ponudom rješenja. 

Dodaje da su se sudionici sastanka složili da treba tragati za rješenjem koje će biti dugoročno i koje će zaštiti dužnike u francima od oscilacija tečaja švicarske valute. Pritom je spomenuo mogućnost da se krediti u francima konvertiraju u euro ili kunu. 

Iznio je podatak da su u Hrvatskoj krediti u francima uzeti za kupnju 58.000 stambenih jedinica.

Lalovac je najavio da će se danas susresti s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem i predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem, koji su se, kako je rekao, također aktivno uključili u rješavanje tog gorućeg problema.

Lalovac još kaže kako je važno usuglastiti rješenje što prije, kako dužnici ne bi bili oštećeni već prilikom plaćanja sljedeće rate.

Idući sastanak s bankarima, po riječima ministra, trebao bi se održati za tjedan dana, a na njemu bi trebali biti i predstavnici Udruge Franak.

(Hina)

Pisane vijesti | Govori i izjave | Financije