Ministar financija Marić: EBRD tijekom dva desetljeća u Hrvatsku uložila 3,8 milijardi eura

Ministar financija Zdravko Marić ocijenio je u Sarajevu kako je važno da financijske institucije poput Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) nastave intenzivno djelovati na području zapadnog Balkana jer je to pretpostavka gospodarskog jačanja te regije i otvaranja njene europske perspektive, što je izravan interes Hrvatske kao neposrednog susjeda.

Ministar Marić predvodi hrvatsko izaslanstvo na trodnevnoj godišnjoj skupštini EBRD-a koja se održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Programom je predviđeno i njegovo izlaganje na panelu zakazanom za četvrtak, na kojemu će govoriti o iskustvima Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Iznimno velika uloga EBRD-a

Za hrvatske je medije ministar Marić kazao kako institucije poput EBRD-a imaju iznimno veliku ulogu u jačanju gospodarstava država koje pretendiraju na članstvo u Europskoj uniji.

Podsjetio je na činjenicu da je EBRD tijekom dva desetljeća u Hrvatsku uložila 3,8 milijardi eura, a više od polovica tog iznosa dano je privatnom sektoru.

"To je prilično važno za ovakvu financijsku instituciju čiji je Hrvatska dioničar pa će odlučivati i o budućim aktivnostima banke", kazao je Marić.

Bilateralni susreti s bankarima i gospodarstvenicima

Najavio je kako će sarajevsku konferenciju, koja je okupila više od dvije i pol tisuće sudionika, iskoristiti i za brojne bilateralne susrete s bankarima i predstavnicima gospodarskog sektora kako bi im predstavio stanje u Hrvatskoj i mogućnosti za nova ulaganja, sve s ciljem jačanja gospodarstva i poboljšanja životnog standarda građana.

"Prezentiramo što je učinjeno. U protekle tri godine imamo stabilni rast (BDP-a) od gotovo tri posto, uspjeli smo konsolidirati javne financije, smanjuje se javni dug i troškovi kamata, a kreditni rejting se popravio", podsjetio je Marić, dodavši kako uz takve argumente očekuje nastavak uspješne suradnje s predstavnicima inozemne financijske i poslovne zajednice.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Zdravko Marić