Ministar financija Marić: Naglasak i fokus svih sastanaka o ovogodišnjem proračunu bit će na rashodnoj strani proračuna

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/veljača/2 veljače/Maric_hina.jpg

Ministar financija Zdravko Marić dao je izjavu za medije o planovima za donošenje Državnog proračuna, nakon današnjeg sastanka članova Vlade Republike Hrvatske u Banskim dvorima.

Ministar Marić kazao je kako je danas imao priliku svim ministrima dati jedan početni okvir za izradu proračuna za 2016. godinu. „Želimo imati otvorenu i transparentu komunikaciju i prema javnosti, ali smo u isto vrijeme i odgovorni. Tako da moram reći da je u ovom trenutku sigurno prerano za detalje. U sljedećih dva tjedna izradit ćemo i završiti i ažurirati makroekonomske pretpostavke rasta, inflacije, osobne potrošnje i osnovnih agregata koji će nam biti ključni u procesu planiranja prihodne strane proračuna“, rekao je ministar Marić. Naglasio je da je na sastanku potvrđeno da ove godine Vlada ne želi ići u dodatne izmjene u poreznom sustavu. Dodao je da će naglasak i fokus svih sastanak biti na rashodnoj strani proračuna.


Što se tiče hrvatskog kreditnog rejtinga, ministar financija naglasio je da je situacija u javnim financijama i, prije svega, javni dug koji je rastao proteklih godina, jedna od ključnih i kritičnih varijabli. „Za prvu ruku trebamo poslati jednu snažnu poruku i ovim proračunom da se, prije svega, izgledi rejtinga korigiraju. Oni su trenutno negativni, što znači da nam ponovno prijeti spuštanje rejtinga. Dakle, prije svega da promijenimo izglede, a onda u nastavku mandata da gledamo da se hrvatski rejting korigira“.


Upitan kako će se Vlada postaviti u odnosu na dug prema sindikatima, ministar Marić kazao je da Vlada računa na aktivan i kvalitetan dijalog sa socijalnim partnerima te najavio da će se uskoro sazvati prvi sastanak s predstavnicima sindikalnih središnjica.

Ministar Marić osvrnuo se i na proceduru prekomjernog deficita i odnos s Europskom komisijom. „Očekivanja Europske komisije sigurno trebaju biti jako važna, ne samo zato da ispunimo neka očekivanja Europske komisije, nego zaista zato što smatramo da je to nužno za nas same“. Dodao je da se treba učiniti sve što je moguće kako bi se čim više ubrzala gospodarska aktivnost, u razdoblju koje dolazi. Stoga će se glavna poruka i agencijama i Europskoj komisiji poslati kroz rashodnu stranu proračuna, koja je trenutno ključna.


Ovaj tjedan su u tijeku i sastanci na operativnoj razini u ministarstvima kako bi se kroz proračun identificirale i neke moguće uštede u kratkom roku, rekao je ministar Marić, ali i naglasio da treba gledati ne samo ovu godinu nego i godine koje dolaze, stoga je važno imati na umu strukturne mjere koje donose srednjoročni i dugoročni rast. 


(Foto: Hina)



Pisane vijesti | Zdravko Marić