Ministar financija: Procjene Europske komisije na tragu Vladinih i ostalih procjena

Slika /Vijesti/2019/02 Veljača/7 veljače/Maric.jpg

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade, ministar financija Zdravko Marić kazao je danas kako su najnovije projekcije Europske komisije (EK) o procjeni rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini za 2,7 posto na tragu Vladinih, ali i procjena drugih vodećih domaćih i međunarodnih institucija.

"Projekcije Europske komisije na tragu su naših, ali i svih vodećih domaćih i međunarodnih institucija koje rade procjene rasta. Europska komisija je na 2,7 posto, Hrvatska narodna banka je isto tu negdje, Vlada je originalni proračun radila s projekcijom rasta od 2,9 posto, Međunarodni monetarni fond također tu negdje. Svi smo dakle u rangu između 2,5 i 3 posto za ovu godinu", ustvrdio je ministar, dodavši kako je to s jedne strane dobro, i to je vjerodostojnost Vladinih projekcija i politika.

Podsjetio je da su u danas objavljenim projekcijama Europske komisije, kako za Hrvatsku tako i za sve zemlje Europske unije (EU) te EU kao takvu, korekcije nešto niže u odnosu na zadnje procjene objavljene u jesen prošle godine. 

Za Hrvatsku je korekcija, kazao je Marić, malih 0,1 postotni bod, no kada se gleda cijela EU to je korekcija s 2 na 1,5 posto, a za eurozonu s 1,9 na 1,3 posto.

"I upravo u toj korekciji kako EU u cjelini, tako i pojedinih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske, i nekakav je glavni izvor obrazloženja zašto su projekcije za Hrvatsku blago, neznatno korigirane, s 2,8 posto na 2,7 posto. Dakle, prije svega kao komponenta izvoza roba", pojasnio je ministar financija. 

Vladine mjere imat će pozitivan efekt prema osobnoj potrošnji i izvozu usluga

Dodao je kako se i u izvješću Komisije naglašava da će mjere Vlade, porezne mjere, imati pozitivan efekt i daljnji stimulans prema osobnoj potrošnji i izvozu usluga.

Ministar je ponovio kako Komisija, unatoč pritiscima s međunarodnih globalnih tržišta bilo sirovina ili nekih drugih proizvoda i usluga na potencijalni rast cijena i inflaciju, i dalje procjenjuje inflaciju u Hrvatskoj na 1,4 posto. "S tim da govore da će mjera snižavanja stope PDV-a na dobar dio prehrambenih artikala držati inflaciju na nižim razinama", dodao je.

Na novinarske upite kako će se stanje u glavnim vanjskotrgovinskim partnerima odraziti na Hrvatsku, primjerice situacija u Njemačkoj ili Italiji, koja je s padom u dva uzastopna kvartala u recesiji, ministar Marić je kazao kako ne voli pričati o drugim gospodarstvima, ali i kako prate i analiziraju situaciju. 

"Mi smo integralni dio unutarnjeg tržišta i svaka situacija koja se događa u bilo kojoj zemlji članici, a posebice onima koje su nam ne samo geografski već i gospodarski bliže, se prati i gleda razvoj situacije", rekao je. 

Napominje i da primjerice kada se gleda situacija u Italiji i njenom značaju za hrvatsko gospodarstvo to treba gledati i pratiti po svakoj djelatnosti.

U pravilu se pritom kreće od turizma, rekao je ministar, pojasnivši da Talijani jesu jedni od naših glavnih inozemnih turista, ali i da posljednjih nekoliko godina njihove brojke nisu slijedile brojke koje smo imali iz skandinavskih zemalja, s britanskog ili tržišta Dalekog istoka, Amerike, kao i glavnih nam
turističkih zemalja kao što su Njemačka ili Austrija.

"Tu ne vidimo da bi trebalo biti nekih značajnijih poremećaja", ocijenio je ministar.

Ponovio je i da utjecaj na samo gospodarstvo treba pratiti od djelatnosti do djelatnosti. Ako se i dogodi pad gospodarske aktivnosti, pojasnio je ministar financija, to ne znači da su sve djelatnosti i sve tvrtke u padu svojih aktivnosti.

Izvor: Hina / Vlada



Pisane vijesti | Zdravko Marić