Ministar Fuchs za Novu TV: Devet škola u Banovini treba rušiti i graditi nanovo

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV, gdje govorio o stanju u školama u Banovini.

Kazao je da još nema informacija je li najnoviji potres dodatno urušio škole. Dodao je da su mu se javili suradnici i rekli da će opet trebati nadzor u nekim školama.

"Morat će se ponovo pregledati oni objekti, naročito onih koji imaju žute oznake i kojima je novi potres možda dodatno narušio statiku. One koje imaju crvenu naljepnicu, njih devet, treba rušiti i graditi nanovo", rekao je ministar.

Na terenu je još mnogo posla. Treba se saznati gdje je nastavno osoblje, naročito gdje su učenici.

"Znamo da je dobar dio djece napustio to područje. Nemamo podatke, i ne bih želio špekulirati, ali mislim da je velik dio djece otišao, što je dosta logično, zbog strahova i trauma. I to je u redu. Mi ćemo sve to identificirati, i provjeriti imaju li svu potrebnu informatičku opremu za nastavu za daljinu", kazao je.

No u zabačenim selima velik problem su struja i signal.

"U kontaktu smo sa teleoperaterima, pokušavamo vidjeti može li se signal popraviti. A ako se signal ne bude mogao popraviti, imamo ideje kako rješavati i taj problem. Možemo na pojedinim punktovima gdje je signal dovoljno dobar, organizirati postavljanje kontejnera u kojima bi se nastava privremeno održavala za dio učenika ili preseljenje učenika u neka sigurnija mjesta", rekao je ministar i dodao da je pandemija pokazala da su neke škole u stanju vrlo brzo prebacivati se na drugačije modele nastave.

Početak škole

Još se ne zna počinje li nastava 18. siječnja ili će se na online nastavu.

"Po nekim pokazateljima koje sada imamo, ali ne usudim se reći da su apsolutno točni jer su djeca na praznicima, a dok su bila u školi, postojao je nadzor nad njihovim febrilnim stanjima. Tad su bili upućivani na PCR test. Pa smo imali vrlo egzaktne podatke. Sad su brojevi drastično manji, na današnji dan imamo 344 pozitivna učenika. Još čekamo sačekati malo. Ne volim govoriti unaprijed. Sve ovisi o epidemiološkim podacima. Pratimo ih i dalje, primjenjujemo varijantu odlučivanja na lokalnoj razini. Ali ako Stožer odluči centralno i mi uvidimo da je opravdano, i ta mogućnost dolazi u obzir", zaključio je ministar Fuchs.

Izvor: Nova TV/Vlada
 

Pisane vijesti | Radovan Fuchs