Ministar Fuchs za Novu TV: Djeca mogu biti širitelji, ali ne i superširitelji. Ponovno razmišljamo o brzim testovima

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV, gdje je govorio o situaciji s pandemijom u školstvu.

Oko 60 posto učenika diljem Hrvatske sutra će sjediti u školskim klupama, a zaražene djece, koja su upisana u sustav, je manje nego li u prosincu prošle godine, kazao je ministar.

Ako dođe do porasta zaraze, pojasnio je, bit će lako prebacivati se između triju modela - A, B i C. Modeli u županijama, koji se koriste, trenutno su najprimjereniji.

''Djeca mogu biti širitelji, ali ne superširitelji. Po našim pokazateljima iz drugog vala, studija u Splitu je pokazala da kod 1000 testirane djece, brzim antigenim testom, niti jedno nije bilo asipmtopatski pozitivno'', kazao je ministar  te dodao da bi ga uskoro mogli i ponoviti.

U utorak će se znati konačan broj prosvjetnih djelatnika koji bi se cijepio

Fuchs je rekao da je interes za cijepljenje djelatnika u sustavu dobar, ali u utorak će se znati konačan broj, kada se lista zaključa. ''Kreće se između 30 i 40 posto'', kazao je, dodavši da nije zadovoljan postotkom. ''Bilo bi bolje kada bi on bio daleko veći i ja se nadam da će biti veći interes'', ustvrdio je.

Ministar je objasnio i da prioriteta, unutar prioriteta neće biti jer su u obrazovnom sustavu mnoge specifičnosti. „U višim razredima učenici nose maske, dok je primjerice u vrtiću to nemoguće. Također, odgajatelji ne mogu biti na distanci jer moraju ostvarivati fizički kontakt među djecom“, rekao je.

Kazao je da pandemija i ovakav oblik nastave nepovoljno utječe na djecu, na njihov psihofizički i socijalni razvoj te niz drugih okolnosti.

Izvor: Nova TV/Vlada



Pisane vijesti | Radovan Fuchs