Ministar Fuchs za Novu TV: Imamo trend rasta plaća, ne bi trebalo biti nezadovoljnih

Slika /Vijesti/2024/Siječanj/25 siječanj/Fuchs 1.jpg

Gostujući u Dnevniku Nove TV ministar obrazovanja Radovan Fuchs kazao je da su u mandatu ove Vlade učiteljima plaće kontinuirano rasle te da će sad one dodatno biti značajno povećane.

Ne slaže se s tvrdnjom nekih učitelja da su prošli najlošije.

''Ne možete gledati različite kategorije unutar ukupnog preslagivanja koeficijenata. Treba naglasiti da su učitelji u mandatu ove Vlade kontinuirano rasli s plaćama, prošle godine čak dva puta, a sad će dodatno biti značajno veće povećanje. Imamo početni koeficijent od 1,97 koji se s napredovanjem učitelja diže na 2,17", rekao je Fuchs.

"Postoje itekako razlike. Ne mislim da su plaće male, imamo trend rasta. Jedan nastavnik koji je imao 2020. godine 982 eura plaće, sada će imati preko 1500 eura", dodao je.

Ministar je upitan kao misli privući učitelje matematike, kemije, biologije i fizike kojih nedostaje u sustavu.

"Privući ćemo ih. Ovo što smo mi primijenili, a govorimo o nedostatku učitelja u stem područjima, Ministarstvo obrazovanja dijeli namjenske stipendije za one koji studiraju te predmete, a obvezuju se da će u školama predavati. Vezali smo ih s ugovorom i moraju predavati u školama. Ove godine već prvih 49 predaje u školama, a taj će trend svake godine biti sve veći i veći", rekao je Fuchs.

Na pitanje boji li se štrajka, ministar je rekao da ne bi trebalo biti nezadovoljnih.

"Nadam se da neće izaći na ulicu. Kad vide prijedloge koeficijenata platnih razreda i kad shvate da plaće ozbiljno rastu u odnosu na ranije, ne bi trebalo biti nezadovoljnih. Trebali bi biti itekako zadovoljni, približavamo se plaćama koje su u ostalim zemljama", poručio je.

Nova povišica 2027. godine

"Mogu očekivati veće plaće 2027. godine. Ova primjena koeficijenata se odnosi na učitelje, kad govorimo o osnovnim školama. Imamo i cjelodnevnu školu, predložen je pilot projekt do 2027. Kad sve škole prijeđu u cjelodnevnu nastavu, već sad ti učitelji imaju 25 posto veću plaću u odnosu na one druge. A i na njih se isto tako odnosi ovaj koeficijent", rekao je.

Izrazio je uvjerenje da će se eventualni  problemi u iduća dva tjedna, koliko traje rok za izjašnjavanje sindikata, razjasniti u neposrednom razgovoru.

Izvor: Dnevnik.hr / Vlada

Pisane vijesti