Ministar Goran Marić: Projekt Češka vila na Visu zaokret je prema snažnom oživljavanju državne imovine

  • Slika /Vijesti/2017/06 lipanj/14 lipnja/Konferencija za medije/Ministar 1.png

Nakon današnje sjednice Vlade ministar državne imovine Goran Marić održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio Odluku o utvrđivanju uvjeta i objavi javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju Ugostiteljsko-turističkog projekta Češka vila u Gradu Visu.

Glavni cilj osnivanja Ministarstva državne imovine bio je pokretanje i aktiviranje zapuštene državne imovine, uvodno je istaknuo ministar Marić i dodao da je upravo odluka vezana uz Češku vilu na Visu zaokret prema snažnom oživljavanju državne imovine.
 
Rekao je da je današnja odluka povijesni iskorak u upravljanju državnom imovinom te istaknuo da je njezina posebna važnost u tome što se odnosi na otok, a otoci su već ugroženi sami po sebi.
Ministar Marić iznio je uvjete iz javnog poziva prema kojima se omogućuje na zemljištu pravo građenja na 50 godina uz naknadu od 1.430.000,00 godišnje. Ugovor o zakupu sklopit će se na 50 godina te će se koncesija na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja dodijeliti na rok do 50 godina. Procjena ukupnog prihoda je 84.300.000,00 kuna u proračun Republike Hrvatske, uz izgradnju novih ugostiteljsko-smještajnih jedinica razine minimalno četiri zvjezdice.
 
"Ovakav projekt će oživjeti i dati mogućnost života na otoku Visu, izravno će djelovati na gospodarsku aktivnost i zaposlenost te na zadržavanje mladih na otocima" naglasio je.
 
Za realizaciju ovog projekta predviđen je rok od 3 godine od dana zaključenja ugovora, kazao je ministar Marić, apostrofirajući ulogu lokalne uprave u cijelom ovom projektu. U Povjerenstvu za odabir najpovoljnije ponude bit će predstavnici Ministarstva državne imovine, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva turizma te gradonačelnik Grada Visa.
 
Također, podsjetio je na odluku od prije nekoliko dana o nagodbi kojom su riješeni problemi vezani uz imovinsko-pravno stanje zemljišta bivše tvornice legura na Dugom Ratu, što će omogućiti realizaciju jednog višenamjenskog kompleksa. Istaknuo je da takvi projekti suštinski mijenjaju život u malim sredinama.  
 
"Ovo nije izoliran slučaj, to je politika. Aktivirat će se sve moguće i na otocima i na obali i kontinentu" naglasio je ministar Marić te najavio da će ovakvih projekata u suradnji s lokalnom zajednici biti sve više.
 
Napomenuo je da će Ministarstvo državne imovine uskoro poslati dopis lokalnoj upravi u kojem će pozvati čelnike da sami odrede svoje prioritete u kontekstu državne imovine na njihovom području.
 
„Do sada su neki otoci u vlasništvu Republike Hrvatske korišteni bespravno za dokoličarstvo i privatni hedonizam, bez kune naknade, a sada će dijelovi otoka koji su bili zapušteni preko dvadeset godina dobiti u kratkom vremenu potpuno novu sliku“, zaključio je ministar Marić. 

 

Pisane vijesti