Ministar Grlić Radman u Tirani: Hrvatska podupire europski put Albanije

„Hrvatska podupire europski put Albanije i želi da zagrebački summit u vrijeme njezina predsjedanja Europskom unijom postane prekretnica u odnosima Unije i zapadnog Balkana“, rekao je u Tirani ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman.

„Glavna tema naših razgovora je europski put Republike Albanije“, rekao je ministar u izjavi za medije u albanskoj prijestolnici Tirani gdje se sastao s albanskim kolegom Gentom Cakajom.

Današnjim posjetom želimo pokazati "hrvatsku potporu tom putu", istaknuo i dodao da se Zagreb zauzima za otvaranje pregovora bez odgode.

Ministar je dodao da Hrvatska želi da se tijekom njezina predsjedanja Europskom unijom otvore pregovori s Albanijom i Makedonijom, a "važan doprinos" Hrvatske tom cilju bit će summit Vijeća EU i država zapadnog Balkana u Zagrebu 6. i 7. svibnja.

„Svibanjski summit održat će se 20 godina nakon zagrebačkog koji je otvorio europsku perspektivu Hrvatskoj“, podsjetio je ministar Radman koji sada očekuje sličnu prekretnicu za Albaniju u Sjevernu Makedoniju.

"Želimo da naš zagrebački summmit postane prekretnica u odnosima između Europske unije i zapadnog Balkana", rekao je.

Prema najavi iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Grlić Radman se u Albaniji i s predsjednikom Ilirom Metom, a zatim putuje u posjet Skoplju, gdje će jednake poruke podrške izraziti na sastanku s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim te kolegom Nikolom Dimitrovim.
 
Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti