Ministar Horvat: Ove godine ukidanje ili skraćenje postupaka u 314 administrativnih procesa

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je danas da će se u ovoj godini skratiti procedure ili ukinuti više od 300 raznih administrativnih procesa, a očekuje i da će većina tih mjera u provedbi biti već u prvoj polovici ove godine.

 

Odgovarajući na novinarski upit o najavljenim mjerama administrativnog rasterećenja poduzetnika, Horvat je najavio kako će se procedure ili skratiti ili ukinuti u 314 raznoraznih administrativnih procesa, za koje su poduzetnici morali neke stvari plaćati, čekati u redovima, ili dostavljati raznorazna papirnata izvješća.

Od početka ove godine, usvajanjem akcijskog plana, ti će se procesi digitalizirati, rekao je Horvat, koji napominje i da će se mjere administrativnog rasterećenja gospodarstva provoditi kontinuirano tijekom 2019. godine.

 

"U dobroj međuresornoj koordinaciji došlo je do visokoga stupnja suglasnosti te će se određeni procesi koji su definirani unutar devet ministarstava sukcesivno, kako se budu donosile izmjene i dopune zakona, pravilnika ili uredbi stavljati u funkciju tijekom 2019. godine. Očekujem da ćemo veliku većinu od tih 314 novih mjera u provedbi imati već u prvoj polovici 2019. godine", izjavio je ministar Horvat, dodajući da će se nizom mjera kroz digitalnu transformaciju olakšati poslovanje poduzetnicima.

 

Podsjetio je i da će s 1. travnja ove godine početi funkcionirati Državni inspektorat.

 

"Od početka travnja u primjeni će biti i aplikacija koja će, zbog umrežavanja šest državnih institucija, omogućiti pokretanje poslovanja popunjavanjem jednog elektroničkog obrasca. Ne registrirati trgovačko društvo, već pokrenuti poslovanje, što znači da će i bankarski sustav dati određenu podršku pa će se u dva dana moći otvoriti račun u komercijalnoj banci i tako omogućiti platni promet svakom poduzetniku", pojasnio je ministar, najavljujući kako će se u funkciju staviti i e-potpis, e-žig i velik broj drugih elektroničkih servisa.

 

Na novinarski upit ima li kakvih novih pomaka u slučaju Uljanika i 3. maja, Horvat je ponovio kako se traži novi strateški partner a ozbiljne ponude potencijalnih partnera očekuje do kraja siječnja.

 

"Da je bilo manje kritika, da se više aktivno uložilo u traženje pravog strateškog partnera, ovaj proces koji se danas događa mogao je biti riješen prije dva ili tri mjeseca. Sad smo u situaciji gdje otvaranjem virtualnog data rooma imamo određene kontakte s potencijalnim partnerima, koji koriste sve podatke nužne za pripremu kvalitetne ponude. Do kraja siječnja očekujem minimalno dvije kvalitetne ponude i za 3. maj i za Uljanik", istaknuo je ministar Horvat.

 



Pisane vijesti