Ministar Jakovina: Apeliram na proizvođače mlijeka da nastave proizvoditi!

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_jakovina_apeliram_na_proizvodace_mlijeka_da_nastave_proizvoditi.jpg

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je ponovio zaključke Savjeta za praćenje stanja u sektoru proizvodnje mlijeka, a to su reprogramiranje i otvaranje novih linija kredita HBOR-a i osiguranje uvjeta za restrukturiranje kredita poslovnih banaka uz korištenje sredstava HBOR-a, donošenje propisa vezanih uz uvođenje mliječnog paketa u cilju boljeg uređenja odnosa proizvođača, prerađivača mlijeka, uključujući i trgovinu. Također, ministar Jakovina rekao je da je Ministarstvo poljoprivrede preraspodjelom raspoloživih sredstava nacionalne omotnice osiguralo u okviru specifičnih plaćanja 167 milijuna kuna za intervencije u sektoru gospodarstva. „Ako govorimo o grlu, to je oko 800 kuna dodatnih sredstava za naše poljoprivrednike po toj osnovi“, naglasio je ministar.

Što se tiče cijene mlijeka, dobar se dio proizvođača mlijeka usuglasio s predloženom otkupnom cijenom mlijeka od 2,43 kune po litri, znači povećanom za 28 lipa. Oni koji se nisu usuglasili s prijedlogom, sami će direktno dogovarati cijenu s otkupljivačima.

Ministar je istaknuo da je dio napisa i izjava o jučerašnjem prosvjedu bio prilično tendenciozan, budući da je predano samo osam posto manje mlijeka od uobičajene predaje mlijeka na dnevnoj bazi. „Blokade prometnica i rasipanje mlijeka nije nešto što će pridonijeti dobrom poslovanju obiteljskih gospodarstava i onih koji rade u sektoru gospodarstva“, rekao je ministar. Istaknuo je da naši mljekari dobivaju i razna sredstva i potpore iz državnog proračuna, te ako se sve pribroji, govorimo o gotovo 1,30 ili 1,40 kuna iz državnog proračuna koje se dodaju na svaku proizvedenu litru mlijeka. „Osnovni problem je što ovakve stvari usporavaju i blokiraju cijeli set reformskih zakona i paketa koje donosimo“, rekao je ministar i istaknuo zemljišnu reformu kao nužnu za hrvatsku poljoprivredu.

Ministar Jakovina ponovio je da u Ministarstvu nije bilo pregovora, jer ono ne određuje cijenu, već cijenu dogovaraju s jedne strane otkupljivač mlijeka, tj. mljekarska industrija, a s druge strane proizvođači. „Zaključak jučerašnjeg sastanka je da će, oni koji su pristali, i dalje po korigiranim uvjetima prodavati mlijeko i za to biti plaćeni, a oni koji su nezadovoljni i koji misle da ponuđeni uvjeti nisu dobri, nastavit će pregovore sa svojim otkupljivačima. Ministarstvo to ne određuje, mi radimo kvalitetan okvir kroz reforme, sredstva koja osiguravamo, uređenjem tržišta, uređenjem sustava potpora, kako bi pomogli sektoru“, kazao je ministar.

„Pravo na iskaz nezadovoljstva je legitimno pravo svakog proizvođača, ali blokiranje prometnica i nanošenje dodatnih gubitaka i stanovništvu i gospodarstvu Republike Hrvatske nije klasičan i normalan iskaz nezadovoljstva. Još jednom apeliram na proizvođače da proizvode, da ne prosvjeduju na taj način, namjernim blokiranjem prometnica ili graničnih prijelaza“, rekao je ministar. „Mlijeko se uvozi, nažalost, potrebe Republike Hrvatske su puno veće i dok ne dignemo proizvodnju, Hrvatska će i dalje uvoziti mlijeko. Moramo proizvoditi više, bolje i jeftinije“, zaključio je ministar.



Pisane vijesti