Ministar Jakovina najavio natječaj za sanaciju šteta od požara i suša

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u vezi proglašenja elementarnih nepogoda na pojedinim hrv. područjima izjavio je kko će se prvo pričekati da županijska povjerenstva odrade svoj posao i točno utvrde kolike su štete, a da će krajem kolovoza biti raspisan natječaj za sanaciju tih šteta.

"Mi smo već najavili da ćemo raspisati natječaj po mjeri pet, vezan uz sanaciju šteta od elementarnih nepogoda, a koje obuhvaćaju štete i od požara i od suše. Natječaj će biti raspisan od 31. kolovoza do kraja 10. mjeseca i sve velike štete koje su izazvane elementarnom nepogodom, sušom i požarom, moći će se financirati u 100-postotnom iznosu iz EU fondova", odgovorio je ministar Jakovina na pitanje može li se očekivati da se poljoprivrednici obeštete i novcima iz EU fondova.

Dodao je i da postoje određena pravila "koja vrijede i za hrvatske partnere poljoprivrednike, kao i za europske, znači odnose se na višegodišnje nasade, na mehanizaciju, na objekte, opremu i sve ostalo, dok jednogodišnji usjevi ne ulaze u ta pravila".

Na pitanje koliko je u Hrvatskoj osiguranih poljoprivrednika i pokrivaju li osiguranja te štete, Jakovina je kazao kako država godinama sufinancira dio polica osiguranja poljoprivrednih proizvođača.

"U programu ruralnog razvoja programirali smo mjeru koja se aktivira od 2016. godine, gdje će se za 65 posto vrijednosti police naših poljoprivrednih proizvođača moći povući sredstva iz EU-a, i to je jedna od mjera koja će povećati broj osiguranih usjeva", kazao je Jakovina.

Ovih je dana zbog požara proglašena elementarna nepogoda na Pelješcu, a zbog suša u Vukovarsko-srijemskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

(Tekst: Hina)Pisane vijesti | Govori i izjave | Poljoprivreda