Ministar Kotromanović za Večernji list: Pokazat ćemo čvrstinu, ponos i odlučnost hrvatskog vojnika!

Proslava 20. obljetnice Oluje dva je mjeseca bila jedna od glavnih političkih tema u Hrvatskoj. Sukob vladajućih i oporbe izbio je zbog ideje da se jubilarna obljetnica velikog dana obilježi i vojnim mimohodom u Zagrebu. Kad se takvom scenariju suprotstavio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, više nije bilo jasno kako će izgledati proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Sve do ovih dana, kad je napokon postignut kompromis – vojna parada održat će se 4. kolovoza u glavnom gradu, a središnja proslava u Kninu. O tome smo razgovarali s ministrom obrane Antom Kotromanovićem.  

S obzirom na početna neslaganja između premijera i predsjednice, tko je predložio kompromisno rješenje – da mimohod bude 4. kolovoza u Zagrebu, a središnja proslava 5. kolovoza u Kninu?

- Nakon različitih ideja, mišljenja u proteklom razdoblju, jučerašnja (srijeda, op.a.) odluka o proslavi Oluje donesena je jednoglasno i za mene je to jedino važno. Imat ćemo mimohod u Zagrebu i središnju proslavu u Kninu i želim da to proslavimo na najbolji mogući način.

Što Hrvatskoj znači vojna parada u Zagrebu?

- Mimohod će označavati dvadeset godina naše pobjede. Dvadeset godina otkad smo izvukli zemlju iz ratnog vihora i osigurali da Hrvatska uživa blagodati mira. Ovo je i prigoda da se sjetimo svih onih koji su dali svoj doprinos obrani domovine.

Mislite li da HV može biti integrirajući faktor u politički podijeljenoj Hrvatskoj?

- Oružane snage RH imaju svoju ustavnu ulogu u hrvatskom društvu i oduvijek su bile institucija oko koje je postojalo nacionalno jedinstvo. Međutim, njihova uloga ne smije biti i nikada neće biti uloga medijatora u političkoj areni. Dok sam ministar, takvo što neću dopustiti.

No političari kao da to zaboravljaju?

- Hrvatska je uvijek u važnim pitanjima postizala jedinstvo. Mislim da trenutačnim političkim podjelama dajemo preveliku važnost. Sasvim je normalno da u demokratskim društvima postoje različita mišljenja. Ali ne bi bila normalna situacija u kojoj ne bismo mogli postići dogovor i donijeti odluke. Ovom odlukom o mimohodu još smo jedanput jasno pokazali da Hrvatska funkcionira kao odgovorna država.

Što će nam pokazati Oružane snage?

- Oružane snage želim vidjeti u najboljem mogućem svjetlu. Vojska mora pokazati spremnost i odlučnost. Tijekom Domovinskog rata dokazala se kao pobjednička vojska, a odgovorno tvrdim da je i danas spremna odgovoriti na sve izazove. Naša Hrvatska vojska izrasla je u znoju i krvi. Koja je država na takav način stvorila oružane snage?! Ponavljam, mi smo spremni za boj, za rat. Nikakvi politikanti ne mogu umanjiti vrijednost HV-a.

Zna li se točno mjesto održavanja parade?

- Točno mjesto u idućim će danima odrediti struka s obzirom na zahtjeve održavanja ovog mimohoda. Želimo mjesto koje će biti atraktivno, dostojanstveno i koje će istodobno omogućiti nužne pretpostavke za održavanje takvog događaja.

Koje su opcije u igri?

- Jarun i prostor ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, ali i neka druga mjesta koja ćemo tek obići.

Hoće li sudjelovati svi rodovi Oružanih snaga? Koliko će vojnika sudjelovati, koliko borbenih vozila...?

- Naravno, svi će biti prisutni. Naši planovi razvoja uključuju ravnomjeran razvoj svih triju grana Oružanih snaga i slijedom toga svi će biti zastupljeni na mimohodu. Dovršavamo projekcije, no moja je procjena da će sudjelovati oko 3000 pripadnika OSRH, uključujući i ostale resore koji imaju svoju ulogu u sustavu nacionalne sigurnosti.

Hoće li vojska na mimohodu pokazati neko novo oružje? Možda panzerhaubitze i nove helikoptere?

- Kao ministar volio bih da to ostvarimo. Ministarstvo obrane u protekle je tri godine u modernizaciju uložilo više od dvije i pol milijarde kuna i pokrenulo niz projekata. Međutim, nabava kompleksnih sustava i oružja dugotrajan je proces koji se zasniva na jasnim ugovornim obvezama i rokovima isporuke. S dobavljačima ćemo ispitati je li moguće da spomenute sustave dobijemo i prije roka i da ih pokažemo na mimohodu. Ali i bez toga, OSRH imaju dovoljno opreme za pokazati – na ponos svih poreznih obveznika. Pokazat ćemo čvrstinu hrvatskog vojnika, njegov ponos i odlučnost!

A kako će sve početi?

- Načelnik Glavnog stožera general zbora Drago Lovrić podnijet će prijavak predsjednici i to će biti znak za početak mimohoda.

Spominjalo se da će mimohod završiti vatrometom?

- Da, želimo to, po uzoru na francuski mimohod. Organizirat ćemo svečani prijem i vatromet pobjede.

Hoće li biti još iznenađenja?

- Nadamo se da će biti još dobrih ideja.

Tko će zapovijedati mimohodom?

- Dopustite da taj detalj otkrijemo kad za to dođe vrijeme.

Hoćete li zvati predstavnike NATO-a, predstavnike međunarodne zajednice?

- Na mimohod namjeravamo pozvati naše prijatelje i saveznike. Konačna lista država i uzvanika još je u izradi. Vjerujem da će na mimohodu biti velik broj naših prijatelja.

Hoćete li zvati i predstavnike SAD-a?

- Hoćemo.

Koliki će biti troškovi vojnog mimohoda?

- Konačni podaci bit će poznati uoči održavanja, no vodit ćemo se principom racionalnosti. Što više sredstava namijenjenih za mimohod bit će istodobno uloženo i u opremu OSRH. Ali želim i da se 20. obljetnica Oluje proslavi svečano, ponosno i dostojanstveno, kako to i zaslužuje.

Razgovarao Žarko Ivković
 
 
 

Vijesti iz medija | Obrana i vojska