Ministar Kujundžić najavio početak izgradnje dnevne bolnice u Metkoviću

Ministar zdravstva Milan Kujundžić razgovarao je danas s gradonačelnikom Metkovića i građanskim inicijativama o kvaliteti zdravstvene skrbi.

Na sastanku je dogovoreno pružanje sedmodnevne zdravstvene skrbi za sve stanovnike doline Neretve uspostavljanjem zdravstvene stanice u Metkoviću i dežurstvo rada laboratorija tijekom vikenda. 

Najavio je početak izgradnje Dnevne bolnice u Metkoviću, kao podružnice dubrovačke Opće bolnice. Gradit će se u zgradi nekadašnjeg suda, za koju je ishodovana građevinska dozvola, a projekt je vrijedan 50 milijuna kuna 

Dnevne bolnice za višu razinu dijagnostičkih i terapijskih postupaka  

Istaknuo je kako od početka svog mandata zagovara dnevne bolnice na tri lokacije: dolina Neretve, Zagvozd i sjeverna Istra. Najavio je da će u petak na sjednici Vlade biti donesena odluka o sredstvima za metkovsku dnevnu bolnicu. Na pitanje hoće li ona biti financirana sredstvima iz EU fondova, kazao je da "bolest ne može čekati, treba početi s oblicima koji su žurni, a onda nadograđivati, što će dolaziti iz EU fondova.

"Dnevna bolnica na puno višu razinu diže dijagnostičke i terapijske postupke", pojasnio je ministar. 

Bolja organizacija helikopterske službe

Naveo je da se novim zakonom ide u integraciju Doma zdravlja, županijske hitne i koncesionara. Dogovoreno je da će dok ne stupi novi pravilnik na snagu, Dom zdravlja, odnosno njegov laboratorij biti u pripravnosti u vrijeme dok ne radi. 

Osim toga, razmotrit će se kako bolje organizirati helikoptersku službu na ovom području.

Što se pak tiče nedostatka medicinskog osoblja ministar je naglasio kako je to veliki problem ne samo u Metkoviću već i u drugim krajevima Hrvatske. Smatra da treba povećavati plaće ili tražiti neke druge modele stimulacije kako bi liječnici ostajali u Hrvatskoj.

Pisane vijesti | Milan Kujundžić