Ministar Kujundžić: Naše šanse za dobivanje sjedišta EMA-e su objektivne. Hrvatska ima tradiciju i znanje

Slika /Vijesti/2017/07 srpanj/13 srpnja/Konferencija za medije/DSC_5119.JPG

Nakon sjednice Vlade ministar zdravstva Milan Kujundžić detaljnije je izvijestio medije o dvije točke sa sjednice – o osiguranju sredstava za nabavu lijeka Dinutuximab za djecu koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma te o kandidaturi Republike Hrvatske za sjedište Europske agencije za lijekove u Zagrebu.

Govoreći o nabavi lijeka Dinutuximab, ministar Kujundžić naglasio je kako nikada nije bilo upitno hoće li Vlada iznaći sredstva, već je bilo važno utvrditi postoji li medicinska indikacija za taj lijek. Nakon detaljne analize nalaze sve djece, zaključeno je da u ovome trenutku dvoje djece ispunjava uvjete za liječenje, dok su ostala djeca upućena na daljnje pretrage i praćenje. Ministar zdravstva kazao je da je  osigurano 14 milijuna kuna, što je iznos dovoljan da sva djeca dobiju lijek. Također je istaknuo da je Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj već u postupku naručivanja lijeka za dvoje djece kod kojih postoji indikacija za liječenje Dinutuximabom. 
 
Što se tiče preseljenja Europske agencije za lijekove, koje je potrebno provesti zbog izlaska Velike Britanije iz EU, ministar Kujundžić izvijestio je da je Hrvatska podnijela kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove u Zagrebu.
 
''Hrvatska je za to zainteresirana tim više što smo jedna od pet zemalja, uz Slovačku, Bugarsku, Rumunjsku i Cipar, koja nema ni jednu agenciju i to je naša komparativna prednost“, kazao je. 
 
Ministar zdravstva je ustvrdio da Hrvatska ispunjava sve uvjete i da su joj šanse za dobivanje sjedišta EMA-e objektivne.  Dodao je da su materijali pripremljeni te da su obavljeni razgovori s nekoliko europskih ministara zdravstva i veleposlanika, kao i da se za to lobira preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova. 
 
Kriteriji su dosta visoki, rekao je  ministar Kujundžić, dodajući da u Londonu u EMA-i radi oko 900 zaposlenika, pa je jedan od kriterija osiguranje prostora od najmanje 27.000 četvornih metara s visokim standardima i infrastrukturom. 
 
„U Zagrebu imamo takav prostor u Zagrebačkoj aveniji površine 32.000 četvornih metara, a cijene najma poslovnog prostora u Hrvatskoj niže su nego u većini ostalih zemalja kandidatkinja“, naveo je Kujundžić.
 
Naglasio je i da Hrvatska ima tradiciju i znanje, podsjetivši pritom na nobelovce iz područja kemije, Vladimira Preloga i Lavoslava Ružičku.

Ocijenio je kako u slučaju dobivanja sjedišta EMA-e neće biti dodatnih troškova za Hrvatsku i najavio da bi konačna odluka trebala biti donesena krajem listopada ili početkom studenoga.

Pisane vijesti | Milan Kujundžić