Ministar Kujundžić: Potresnu priču i beskrajnu bol majke treba odvojiti od problema koje smo prepoznali

Ministar zdravstva Milan Kujundžić bio je gost RTL-a Danas. Osvrnuo se na ultimatum koji je dobio iz Metkovića, ali i odgovorio na pitanje o tome jesu li počele individualne analize za spinrazu.

Također, osvrnuo se i na pregled predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u privatnoj klinici.

Ministre dobili ste ultimatum - do četvrtka Metkovci žele odluku o gradnji županijske bolnice, uvođenje hitne helikopterske službe ili kreću u prosvjede - hoćete li im udovoljiti?

Ja mislim da treba odvojiti potresnu priču i beskrajnu bol majke. To proživljavamo s dubokim pijetetom. Ne ponovilo se. A drugo su ti zahtjevi. I prije te nesreće smo prepoznali da je dolina Neretve mjesto koji treba mijenjati. I zakon po kojemu se ide u integracije Hitne. To je integracija Doma zdravlja, hitne i liječnika koncesionara. Drugo, nedostatak laboratorija izvan radnog vremena. I to je promjenjeno. Postojeći laboratorij će imati pripravnost izvan radnog vremena. U pripremi su rješenje helikopterske pomoći, a dok se ne to ne dogodi sada se analizira bolja pokrivenost doline Neretve. 

Zbog čega još uvijek nije dozvoljeno da se u Domovima zdravlja koriste CRP analizatori koji stoje samo nekoliko tisuća kuna, a recimo stanje poput ovog kakvog je imao Gabrijel mogu otkriti za nekoliko minuta. 

Novim pravilnikom rješava se nekoliko parametara. Dok se ne riješi, Dom zdravlja u dolini Neretve će imati taj laboratorij. 

Jesu li počele individualne analize za spinrazu što ste obećali roditeljima? 

Da. Počele su. Važno je naglasiti, Hrvatska je među prvima u Europi počela liječiti djecu sa spinrazom. Svega dvije, tri zemlje su na tom tragu. Povjerenstvo je počelo pozivati pojedinačno svakog od malih pacijenata... Čim se steknu uvjeti, mi smo spremni.

Što kažete na liječenje predsjednice u privatnoj klinici?

To je zlouporabljeno. Predsjednica je kao svaki hrvatski građanin otišla na pregled i dobila popust.

Da li to na neki način pokazuje nepovjerenje prema onima koji rade u državnoj bolnici?

Mislim da je predsjednica prvenstveno čuvala mjesto u državnoj bolnici i platila privatniku. 

Izvor: Vijesti.hr/Vlada
 
 

Pisane vijesti