Ministar Kujundžić: U primjeni lijeka Spinraza Hrvatska je napravila veliki iskorak

Slika /Vijesti/2017/12 prosinac/21 prosinca/2.jpg

Po završetku 72. sjednice Vlade Republike Hrvatske, ministar zdravstva Milan Kujundžić održao je konferenciju za medije.  

Dodatno je pojasnio Zaključak o prihvaćanju inicijative Ministarstva zdravstva o pokretanju aktivnosti u vezi s prikupljanjem financijskih sredstava namijenjenih nabavi lijekova za liječenje rijetkih i/ili teških bolesti koji se ne nalaze na listama lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kojeg je  Vlada usvojila na današnjoj sjednici.

Kazao je da će građani i pravne osobe uskoro moći uplaćivati donacije za inovativne lijekove, koji nisu na listi skupih lijekova HZZO-a, za pojedine skupine bolesti, dok će o tome je li neki pacijent kandidat za određeni lijek na temelju medicinske dokumentacije odlučivati stručna povjerenstva koja će ustrojiti Ministarstvo zdravstva.

„Inovativni lijekovi su nešto što želimo da građanima u Hrvatskoj budu što prije dostupni. Procedure su takve da nekada prođe više mjeseci, a nerijetko i godina-dvije da lijek dođe na listu, a za neke bolesnike to bude kasno. Zato smo u nakani da što veći broj bolesnika što prije dobije inovativne lijekove išli po modelu sličnom onima u Italiji, Francuskoj i nekim drugim zemljama. Idemo na dobrovoljne priloge građana i pravnih osoba kojima bi se moglo priskrbiti novac dok lijekovi ne dođu na listu, kako bi pacijenti koji imaju apsolutne indikacije prema svojim dijagnozama, izvješćima iz literature i kliničkim iskustvima dobili te lijekove", pojasnio je ministar Kujundžić.

Radi se o inovativnim lijekovima koji već postoje, rekao je ministar, ali i onima koji će se tek pojaviti, a model predviđa i da država na prikupljena sredstava od donacija, uplati još toliki iznos, o čemu bi Vlada trebala donijeti novu odluku.

Ministar Kujundžić izvijestio je da će na internet stranici Ministarstva zdravstva biti objavljeni računi za pojedine skupine bolesti, no neće biti moguće uplaćivati pojedinačno za određenog pacijenta.

„Vjerujemo da će se Hrvati kao i dosad odazvati na takve akcije i da će se prikupiti određena sredstva“, kazao je ministar, naglasivši da interes već postoji te se javljaju pojedinci i udruge s namjerom da organiziraju akcije kako bi poticali građane i druge donatore za uplate.

Pojasnio je da će se isti model prikupljanja novca primijeniti i za spinrazu, novi lijek za spinalnu mišićnu atrofiju, rekavši kako je dosad na terapiju tim lijekom stavljeno dvoje djece, dok su roditelji drugo dvoje obaviješteni da se jave u Referentni centar u KBC Zagreb radi dogovora o početku terapije. „Peto dijete je iz Bosne i Hervegovine, za čije je liječenje tamo prikupljen novac i o kojemu se čeka odluka Povjerenstva, jer prikupljeni novac ne može biti presudan za odobrenje terapije“, dodao je ministar.

Naglasio je da je u primjeni spinraze Hrvatska, iako mala i siromašna, napravila veliki iskorak i omogućila korištenje lijeka djeci i prije znatno bogatijih zemalja.

Ministar je izvijestio i da se Povjerenstvo o tome lijeku sastaje redovito, analizira nove spoznaje i indikacije te nuspojave lijeka, budući da ishitreno davanje lijeka može napraviti više štete nego koristi kod pojedinih pacijenata.

Na kraju, ministar Kujundžić pojasnio je i Odluku o osnivanju Povjerenstva za osiguranje adekvatne infrastrukture za provođenje kliničke pedijatrijske skrbi u Gradu Zagrebu. Kazao je da će nova dječja bolnica na jednom mjestu okupiti vrhunske stručnjake i alate, izrazivši uvjerenje da će biti na korist svoj djeci rođenoj u Hrvatskoj.  




Izvor: Vlada RH/Hina

Pisane vijesti | Milan Kujundžić