Ministar Kujundžić u splitskom KBC-u pustio u rad uređaj za MR vrijedan 7,2 milijuna kuna

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u splitskome je Kliničkome bolničkom centru (KBC) pustio u rad novi uređaj za magnetsku rezonancu, vrijedan 7,2 milijuna kuna, koji će pridonijeti kraćem čekanju pacijenata na pretrage.

"Ovaj uređaj će značiti puno jer veliki broj pacijenta gravitira KBC-u Split i s ovom magnetskom rezonancom (MR) bit će napravljen pozitivan pomak u dijagnostičkome, a time i terapijskom smislu", rekao je Kujundžić.

Kako je dodao, u splitskom KBC-u potreban je još jedan uređaj za magnetsku rezonancu, budući da su ga danas mjerodavni izvijestili da je sadašnji uređaj, star 12 godina, zbog preopterećenosti i dotrajalosti sklon kvarovima.

Na novinarski upit hoće li žene prije pobačaja morati ići na obavezno savjetovanje, Kujundžić je odgovorio kako treba vidjeti što će novi zakon predvidjeti.

"To ćemo vidjeti što će novi zakon predvidjeti. Sad postoji jedno radno tijelo koje analizira rezultate i oblike zakona koji su zadnjih godina u svijetu napravljeni i što su oni polučili", rekao je.

Odlučuje povjerenstvo

O stanju u kninskoj bolnici te problemima u veteranskoj bolnici, o čemu danas raspravlja kninsko Gradsko vijeće, ministar Kujundžić rekao je novinarima kako načelno nikad ne komentira takve stvari dok ne vidi zaključke sa skupština.

 "Ovisno o zaključcima, mi se uključujemo i nastojimo pomoći što možemo", dodao je.

Na pitanja novinara o djeci na respiratoru i njihovu prelasku na spinrazu, lijek za spinalnu mišićnu atrofiju, ministar Kujundžić je odgovorio kako sud o tomu donosi povjerenstvo.

"Djeca na respiratoru se pozivaju i već je velika većina njih bila u referentnom centru na KBC-u (Zagreb) i oni su obrađeni. Ima još nekoliko njih koje treba pozvati i povjerenstvo će onda izreći svoj sud", rekao je ministar.

Po njegovim riječima, činjenica je da pacijenti na respiratoru, kad se u Europi krenulo sa spinrazom, nisu stavljeni na taj lijek.

"Promjene se događaju zadnjih mjeseci pa će vjerojatno povjerenstvo za spinrazu raditi određene pomake, ali odlučuje povjerenstvo, a ne pojedinac", dodao je.

Fond za inovativnu terapiju trenutačno ima 1,5 milijuna kuna

Istaknuo je kako fond za inovativnu terapiju trenutačno ima 1,5 milijuna kuna, a od čega je zaslugom splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana uplaćeno 500.000 kuna. Objasnio je kako će taj novac biti trošen ovisno o tome za kojeg se pacijenta odluči povjerenstvo.

"To bi mogli biti pacijenti koji u tom trenutku trebaju žurno neko liječenje, a koje će se izorganizirati doslovce preko noći. Sve drugo prati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), prati što je registrirano kad se liječi u zemlji ili kad se ne liječi u Hrvatskoj", objasnio je.

Pritom je podsjetio kako djeca na respiratoru "po kriterijima medicine nisu hitni slučajevi", ali jesu pacijenti "kojima treba pokušati dati nove oblike terapije". Rekao je kako su "trendovi u znanosti takvi da se povećava šansa" da će i djeca na respiratoru dobivati terapiju.

"Prema onom što se događa sad u Europi i pomacima u znanosti, postoje pozitivni pomaci u tom smislu", zaključio je.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti