Ministar Kujundžić: Vlada će nabaviti lijek za svu djecu kod kojih bude očekivana korist i prihvatljiv rizik

  • Slika /Vijesti/2017/06 lipanj/21 lipnja/Pressica/konferencija-za-medije-ministra-zdravstva-milana-kujundia-i-ministrice-regionalnoga-razvoja-i-fondova-eu-gabrijele-alac_34603866444_o.jpg

Ministar zdravstva Milan Kujundžić pojasnio je Zaključak koji je Vlada danas usvojila vezan uz pripremu analize lijeka za liječenje visokorizičnog neuroblastoma kod djece

Kazao je da je u svjetlu zbivanja gdje se, uz roditelje bolesne djece, cijela nacija na određeni način senzibilizirala u traženju rješenja za izlječenje ove djece, došlo do nespretnosti u komunikaciji. „Nažalost, to nije nikakav čarobni lijek koji date djetetu i imate garanciju da ste ga izliječili. Radi se o imunoterapiji koja se daje kod djece, koja imaju u konkretnom slučaju neuroblastom, kada je bolest u remisiji i koji može u 10-15 posto slučajeva spriječiti da se bolest vrati“, pojasnio je ministar. 
 
Upozorio je da s tim lijekom u svijetu ima vrlo malo iskustva, a o tome koliko je lijek nov govori činjenica da ga je Europska agencija za lijekove registrirala tek prije pet tjedana i samo nekoliko centara u Europi ima s njim iskustva.
 
Ministar je naglasio da se nije gubilo vrijeme i odgađala odluka, već se radi o nedovoljno poznatom lijeku. Stoga je imenovano povjerenstvo najboljih eksperata za solidne tumore u Hrvatskoj koje je, s obzirom da nemaju iskustva s lijekom, zatražilo još nekoliko dna kako bi prikupili dodatne informacije od centara koji su taj lijek do sada rabili. Potom će dati mišljenja pojedinačno za svakoga pacijenta koji ima očekivanu korist od lijeka. Nekoliko stručnjaka iz Europe, koji već imaju iskustva s lijekom, dat će svoje mišljenje na osnovu dokumentacije malih pacijenata koja im je već dostavljena.
 
Naglasio je da će svi pacijenti kod kojih bude indikacija za dati lijek, odnosno očekivana korist i prihvatljiv rizik, dobiti lijek. Vlada će, u dogovoru s Ministarstvom financija, osigurati sredstva i nabaviti lijek.

Pisane vijesti | Milan Kujundžić