Ministar Lalovac najavio zakon o stambenom kreditiranju

Slika /Vijesti/2015/svibanj/20 svibanj/FAH-H5200083.jpg

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u srijedu da bi Vlada mogla predložiti poseban zakon o stambenom kreditiranju i tako riješiti probleme nastale zbog rasta rata kredita u švicarskim francima.

"Ne ponude li banke uskoro prijedlog rješenja, namjera mi je da u razgovoru s premijerom, ponudim posebni zakon o stambenom kreditiranju", izjavio je Lalovac uoči dodjele Fininih nagrada Zlatna bilanca.  Kaže da će Vlada "još jednom pričekati i vidjeti što će ponuditi poslovne banke" te da će, ne bude li konkretnog rješenja, razgovarati s premijerom o posebnom zakonu o stambenom kreditiranju.  

"Ukoliko do početka šestog mjeseca ne dođe određeni prijedlog banaka, moj prijedlog će biti da krenemo s posebnim zakonom i riješimo kada netko može napustiti stan, kako se mogu dobivati krediti itd.", rekao je Lalovac.  No potom je ocijenio da bi takav zakon i inače, bez obzira na napredak u pregovorima banaka, Vlade i dužnika oko problema kredita u švicarskim francima, trebalo donijeti.  Kaže da će Vlada tijekom ljetne saborske stanke pripremiti zakon, koji bi se u Saboru mogao naći u rujnu.  

Lalovac smatra kako se pokazuje da banke nisu primjereno upravljale svojim rizicima, a to ne može pasti samo na leđa građana. Kaže da je za njega "potpuno neprihvatljivo da netko bude dužan više nego na početku vraćanja kredita".  

Tekst i foto: Hina

Pisane vijesti | Govori i izjave | Financije