Ministar Lalovac: Ne očekujem sankcije zbog hrvatskog rješenja za 'švicarce'

Slika /Vijesti/2015/ožujak/31 ožujka/0018_187._sjednica_vlade.jpg

Lalovac je ponovio kako je na jučerašnjoj raspravi na vijeću ministara financija EU-a (Ecofin) "vrlo jasno i argumentirano rekao koji su stavovi hrvatske Vlade: da 'švicarca' nije bilo u Hrvatskoj, da nismo prekršili ništa vezano za EU direktive, odnosno tijek kapitala koji je ulazio".

 "Jasno sam rekao i da je Hrvatska prije desetak godina bila u Europskoj uniji, da se slučaj 'švicarac' ne bi mogao dogoditi jer bi direktive o zaštiti potrošača to zabranile", istaknuo je Lalovac te dodao da prito, nije čuo nikakav protuargument ni austrijskog ministra financija ni Europske komisije.

 "Bankarima smo dali dvije godine vremena za socijalne kriterije na koje se pozivaju, a oni su ih i sami mogli definirati, a nisu. To vrlo jasno govori da hrvatska Vlada ima puno jače argumente i razgovaramo isključivo argumentima. Kada dobijemo odgovor na naše argumente, dobit ćete i vrlo jasnu sliku što je Komisija mislila po tom pitanju", kazao je ministar financija.

 Pritom je dodao kako su iz EK samo objavili da će dalje raditi analizu, "dakle neće za sada biti nikakvih sankcija, pokretanja nikakvog dodatnog postupka i borit ćemo se samo argumetnima".  Rekao je i kako ne zna kada bi Hrvatska mogla dobiti mišljenje EK o tom pitanju, ali i da ne očekuje da se to pitanje više vraća na Vijeće ministara.

 "Oni su vrlo brzo zatvorili tu priču i rekli su samo da vide da postoje dvije suprostavljene strane - hrvatska i austrijska i da očekuju daljnju analizu EK. Ali, smatram da smo na dobrom putu da dokažemo da su naši argumenti dosta jači", ocijenio je Lalovac.

 Upitan što ako Ustavni sud 'sruši' zakonsko rješenje za 'švicarac', s obzirom da su tri banke pokrenule ocjeni ustavnosti, Lalovac je kazao da "to treba pitati Ustavni sud".  "Mi smo dali zakon i nadam se da će oni donijeti samostalno odluku, ali i da su banke već pripremile konverziju, što je najbitnije za građane", naglasio je ministar financija dodavši kako nema podatke o tome da li su banke već počele dostavljati klijentima nove obračune, ali da se zna kako moraju provesti zakon.    

 Ukoliko neće poštivati to zakonsko rješenje, kaže Lalovac, kazne su u milijunskim iznosima.  "A ako se uzme u obzir da se radi o 53 do 55 tisuća klijenata, milijunski se iznosi penju na milijarde. Vrlo dobro oni znaju računati", istaknuo je Lalovac, a upitan razmišlja li država o povlačenju nekih banaka s hrvatskog tržišta odgovorio: "Ma ne, sve će bit ok, oni će poštovati zakon i sve će biti u redu".

  Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je u srijedu kako je reakcija Europske komisije na jučerašnjem sastanku ministara financija oko kredita u francima očekivana. "Ja ću reći da je to očekivano", kazao je Grčić uoči sjednice Vlade upitan kako komentira to što priča sa frankom nije prošla najbolje jučer na sastanku ministara financija EU-a.

"Mi znamo već iz prijašnjih pisama Europske komisije da je to pitanje kritično s njihove strane. Slične su situacije bile i s Poljskom kao članicom oko tog pitanja", rekao je Grčić. Dodao je da Vlada unatoč tome ne posustaje i očekuje od banaka da, kako je rekao, "posao naprave u rokovima i da omoguće ljudima da već iduće godine normalno žive".

Lalovac je u Luxembourgu u utorak sudjelovao na sastanku ministara financija 28 zemalja članica EU-a. Prije formalnog sastanka, na radnom doručku povjerenik za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala Jonathan Hill iznio je stajalište Komisije o hrvatskom zakonskom rješenju o konverziji kredita denomiraniranih u švicarskim francima u eure.  Povjerenik Hill nije bio dostupan novinarima za komentar.  Iako je ranije bilo najavljivano da će Hill na sastanku dati ocjenu hrvatskog zakona, to se nije dogodilo jer analiza još nije gotova.

 "Stajalište Europske komisije o hrvatskom zakonskom rješenju vezanom uz konverziju kredita u švicarskim francima u eurske blisko je stajalištu Hrvatske udruge banaka, a Hrvatska očekuje da će Komisija u konačnici stati na stranu hrvatskih građana", izjavio je u utorak u Luxembourgu hrvatski ministar financija Boris Lalovac.

(Hina) xrub/xrkor ysbo



Pisane vijesti | Govori i izjave | Financije