Ministar Linić: Dosad zaprimljena 1472 zahtjeva za predstečajnu nagodbu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_linic_dosad_zaprimljena_1472_zahtjeva_za_predstecajnu_nagodbu.jpg

Na današnjoj sjednici Vlade raspravljalo se o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru te Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti. Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić pojasnio je da se ovim izmjenama i dopunama zakona predlaže da dužnosnik ili zastupnik, koji nije ponovno imenovan na dužnost koju je obnašao ili na neku novu dužnost, ima pravo povratka na rad kod bivšeg poslodavca kod kojeg je bio zaposlen na neodređeno vrijeme bez provedbe javnog natječaja. Ova odredba odnosi se na dužnosnike ili zastupnike koji dolaze iz javnog sektora ili tvrtki u kojima država ima potpuno ili djelomično vlasništvo ili se financira iz državnog proračuna. „Ukoliko dužnosnik ili zastupnik dolaze iz realnog sektora u tom slučaju je potrebno postići sporazum s poslodavcem koji je dužan najkasnije u roku od 45 dana od podnošenja zahtjeva za povratak donijeti odluku“, kazao je.

Obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, ministar Mrsić rekao je da predsjednik Republike nakon prestanka obnašanja dužnosti ima pravo povratka na rad, ne samo kod poslodavca kod kojeg je bio u radnom odnosu na neodređeno vrijeme, nego i kod poslodavca s kojim je zaključio poseban ugovor. Rok za podnošenje zahtjeva za povratak na rad skraćen je s 30 na 15 dana, objasnio je ministar dodavši da je poslodavac obvezan donijeti odluku u roku od 45 dana od podnošenja zahtjeva.

Predloženo je i usklađivanje statusa ravnatelja, zamjenika i pomoćnika ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i zamjenika ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ravnatelja Središnjeg registra osiguranika, ravnatelja i zamjenika ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te ravnatelja, pomoćnika i zamjenika ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. „Na taj način omogućeno je da svi ti dužnosnici budu adekvatno valorizirani za ono što im predstoji, a to su velike reforme u području mirovinskog i zdravstvenog osiguranja“, istaknuo je ministar Mrsić.

Predstavljajući Uredbu o uvjetima, načinu i postupku raspolaganja tražbinama s naslova poreznog duga u postupku predstečajne nagodbe, ministar financija Slavko Linić istaknuo je da će obim posla biti manji od predviđenog jer se računalo na preko 20.000 zahtjeva. Međutim, pojasnio je da to ukazuje i na činjenicu da se kod insolventnih poduzeća većinom radi o tvrtkama na kojima su se stvarali dugovi jer su ih vlasnici napustili, selili radnike i imovinu, otvarali nove tvrtke, a ostavljali dugove. „Pred Vladom i ministarstvom financija je ogroman posao brisanja i čišćenja svih neplaćenih računa i to kroz postupke stečaja“, kazao je ministar. Izrazio je uvjerenje da će se kroz sustav pravne osobnosti doći do vlasnika i krenuti na ovrhe i naplate kroz novootvorene tvrtke. Ministar Linić izvijestio je da su do 2. siječnja zaprimljeni zahtjevi za predstečajnom nagodbom iz ukupno 1472 tvrtke koje duguju više od 20 milijardi kuna, a zapošljavaju gotovo 16.000 radnika.

Izmijenjena je i dopunjena Uredba o uvjetima za kupnju obiteljske kuće ili stana u državnom vlasništvu na područjima posebne državne skrbi. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić pojasnio je da svi korisnici koji su ostvarili pravo na stambeno zbrinjavanje prema Zakonu o područjima posebne državne skrbi imaju pravo prema istom zakonu i kupiti objekte u kojima su trenutno najmoprimci. „Prijedlog je da se temeljna cijena sa 798, 87 eura vrati na početnu cijenu od 700 eura po kvadratu čime se svi građani koji su podijeli zahtjev za kupnju stana stavljaju u istu poziciju“, rekao je potpredsjednik Grčić.

Donesene su odluke o osnivanju radnih skupina za javne investicije, fondove Europske unije te poslovnu klimu i privatne investicije. Tako je cilj prve skupine što bolje usklađivanje investicijskih planova te poboljšanje poslovne učinkovitosti rada javnih poduzeća koja značajno pridonose provedbi javnih investicija. Radna skupina za fondove Europske unije pripremat će prijedloge Vladi vezane uz pripremu, unaprjeđenje i permanentno praćenje korištenja fondova EU. Radna skupina za poslovnu klimu i privatne investicije bavit će se aktivnostima vezanim uz unaprjeđenje poslovne klime te praćenje i poticanje privatnih investicija. Svim trima skupinama osnovni je cilj poticanje sveukupnog i održivog konkurentnog razvoja Republike Hrvatske.

Prihvaćeno je i pokroviteljstvo nad Međunarodnom konferencijom „Poduzetništvo i inovacije“, koja će se održati u Dubrovniku od 23. do 24. svibnja 2013. godine.



Pisane vijesti