Ministar Lorencin: Kreće zadnja faza velikog projekta Kupari upotpunjenog u privlačan investicijski paket

Slika /Vijesti/2015/travanj/9 travanj/Lorencin.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin kazao je da je zaključen veliki posao. „Napravili smo atraktivni paket za investitore, objedinili smo tri vrste koncesije i sve podigli na 99 godina te su uklonjene nedoumice oko vlasništva“, dodao je.

S današnje, 223. sjednice Vlade Republike Hrvatske, u Sabor je upućen Prijedlog zakona o pojednostavljenju razmjene podataka između tijela država članica Europske unije nadležnih za provedbu zakona. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je kako se predloženim zakonom pojednostavljuje razmjena postojećih podataka između tijela Republike Hrvatske i nadležnih tijela država članica Europske unije, u svrhu provođenja izvida, istraživanja i istraga kaznenih djela te traganja i utvrđivanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom. Također se utvrđuje se područje primjene Zakona te način dostave i rokovi za razmjenu/dostavu zatraženih podataka, kao i nacionalne točke kontakta za razmjenu/dostavu podataka.

Vlada Republike Hrvatske dala je mišljenje Hrvatskome saboru na Prijedlog zaključka o načinu reguliranja prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, koji je predložilo 54 zastupnika u Hrvatskom saboru. Ministar branitelja Predrag Matić kazao je da Prijedlog zaključka nije dovoljno pokrijepljen analizom i ocjenom stanja u upravnom području ostvarivanja prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji s posebnim osvrtom na učinke ostvarivanja prava koja su sada predviđena drugim propisima. Vlada Republike Hrvatske je mišljenja da ne postoji pravni temelj da se obveže Hrvatskome saboru predložiti donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Za donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji potrebno je da, prije svega, postoji ustavna osnova koje u sadašnjem Ustavu nema. Dakle, Vlada Republike Hrvatske nema pravni temelj za predlaganje donošenja Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, dok ne stupe na snagu promjene Ustava kojim bi se predvidjelo donošenje tog Ustavnog zakona.

Usvojena je i Odluka o izmjenama naknada u sustavima gospodarenja otpadnim vozilima i otpadnim gumama. „Ukidamo pojedine naknade obrađivačima otpadnih vozila, a s druge strane, smanjujemo ulaznu naknadu koja se plaća prilikom uvoza vozila u Hrvatsku“, uvodno je rekao ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Govoreći o financijskim efektima predmetne Odluke, istaknuo je da će se parafiskalni nameti na godišnjoj razini smanjiti za 25 milijuna kuna. „To je prvi korak prema krajnjem cilju da se parafiskalni nameti, odnosno naknade koje se uplaćuju u Fond za zaštitu okoliša, na godišnjoj razini smanje za 80 milijuna kuna“, obrazložio je. Kao jednu od važnijih promjena, ministar je naveo povećanje naknade za otpadna vozila koja se predaju ovlaštenim sakupljačima. „Na taj način motiviramo građane koji su odlučili odbaciti svoje vozilo da ga predaju ovlaštenom sakupljaču kako bi to završilo u legalnom, organiziranom toku reciklaže“, naglasio je ministar. 

Dana je suglasnost Ministarstvu unutarnjih poslova za nabavu vozila u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izvijestio je da se Ministarstvu unutarnjih poslova odobrava nabava 13 osobnih automobila presretača, 13 kombi vozila, 6 motocikala te otkup jednog sanitetskog vozila i jedne cisterne za gorivo, nakon isteka ugovora o leasingu, sve u ukupnoj vrijednosti od 13.380.000 kn s PDV-om. Navedena vozila nabavljaju se u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011. – 2020., za potrebe prometne policije. Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa financira se iz ostvarenih ostalih prihoda za posebne namjene, pri čemu su jedan od izvora prihoda i sredstva stručnih organizacija utvrđena posebnim ugovorom s Ministarstvom unutarnjih poslova. Financijska sredstva za nabavu navedenih vozila osigurana su u Državnom proračunu za 2015. godinu.
 

 

Izmijenjena je Odluka o pokretanju postupka za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I. u Općini Župa dubrovačka, kojom se mijenja član Povjerenstva za ocjenu prijava po objavljenom Pozivu za iskazivanje interesa na način da se umjesto Ratomira Ivičića, imenuje za člana Povjerenstva Daglas Koraca, zamjenik ministra turizma. Također, raspravljalo se o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju uvjeta i objavi javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda. Tom su Odlukom za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I. u Općini Župa Dubrovačka Ministarstvo turizma, Državni ured za upravljanje državnom imovinom, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstvo poljoprivrede i Općina Župa Dubrovačka zaduženi za njenu realizaciju objavom Javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda u skladu s kriterijima iz Odluke. Spomenutom Odlukom je određeno da će se imovinskopravni odnosi na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske i Općine Župe Dubrovačke s odabranim investitorom rješavati osnivanjem prava građenja i osnivanjem prava služnosti na rok od 99 godine, da će se hotel Grand dati u zakup na rok 99 godina i da će se dio pomorskog dobra u obuhvatu projekta dati u koncesiju, te da će se objaviti javni poziv za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju projekta koji treba sadržavati i ponudu za dodjelu koncesije na česticama pomorskog dobra za izgradnju i gospodarsko korištenje plaže. Međutim, spomenutom Odlukom nije određen rok za dodjelu koncesije s obzirom na činjenicu da je Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama propisano da se koncesija na pomorskom dobru, na rok duži od 50 godina, može dodijeliti samo uz suglasnost Hrvatskoga sabora. Slijedom navedenoga pripremljen je predmetni Prijedlog odluke kojim se utvrđuju uvjeti za objavu namjere davanja i dodjele koncesije na pomorskom dobru na način kako je propisano Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama, te se utvrđuju uvjeti za ponuditelja, kao i tekst obavijesti o namjeri dodjele koncesije. Istodobno, se Prijedlogom odluke poboljšavaju ostale odredbe važeće Odluke i vrše izmjene u cilju bolje transparentnosti ukupnog sadržaja Oduke. Uz Prijedlog odluke dostavljen je i tekst javnog poziva za sudjelovanje na međunarodnom natječaju za javno prikupljanje ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I. u Općini Župa dubrovačka koji je sastavni dio iste. „Za realizaciju projekta, izgradnju i kategorizaciju hotela Grand određuje se rok od 48 mjeseci, počevši od pravomoćnosti građevinske dozvole“, kazao je ministar Lorencin. Naglasio je kako je zaključen veliki posao. „Napravili smo atraktivni paket za investitore, objedinili smo tri vrste koncesije i sve podigli na 99 godina te su uklonjene nedoumice oko vlasništva“, rekao je, dodavši da projekt Kupari predstavlja atraktivnu prigodu za investicije“.

Po završetku sjednice, ministar turizma Darko Lorencin, u izjavi novinarima, komentirao je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju uvjeta i objavi javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I. u Općini Župa Dubrovačka. Ponovio je da javni poziv pretpostavlja realizaciju projekta osnivanjem prava građenja i prava služnosti na zemljištu u obuhvatu projekta, sklapanjem ugovora o zakupu hotela Grand i dodjelom koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže, sve na rok od 99 godina, uz uvjet izgradnje novih smještajnih i pratećih turističko ugostiteljskih građevina kategoriziranih s 4 i 5 zvjezdica. Ministar Lorencin kazao je da je turistička zona Kupari I određena kao postojeća zona ugostiteljsko turističke namjene izvan naselja, a na lokaciji površine od oko 13 ha, s maksimalnim kapacitetom 1500 kreveta, dodavši da se visina investicije procjenjuje na oko 100 milijuna eura. „Raspisivanje ovog natječaja dugo smo čekali jer smo željeli uskladiti rok davanja u koncesiju hotela i pomorskog dobra, što je izuzetno važno za kompletiranje cijelog projekta. Hrvatski sabor dao je tu suglasnost, odluka je donesena i sada kreće zadnja faza realizacije ovog velikog i značajnog projekta“, istaknuo je ministar Lorencin.



Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade