Ministar Lorencin: Obvezujući natječaj za MUZIL u veljači 2016., vrijednost čitavog projekta je 150-200 milijuna eura

Slika /Vijesti/2015/listopad/22 listopada/Lorencin.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin danas je u Banskim dvorima dao izjavu novinarima vezano uz Odluku o pokretanju postupka za iskazivanje interesa za realizaciju razvojnog projekta MUZIL na lokaciji poluotoka Muzil, Grad Pula, donesenu na današnjoj sjednici Vlade.

„Iza nas je jedna dobra turistička i investicijska godina, s tim da će ova naredna biti još i bolja“ istaknuo je na početku obraćanja ministar Lorencin. Pojasnio je da se današnjom Odlukom pokreće postupak za iskazivanje interesa za realizaciju razvojnog projekta MUZIL u skladu s prijedlogom Ministarstva turizma i uz suglasnost Grada Pule kao vlasnika dijela zemljišta i utvrda, čime će se u funkciju staviti bivša vojna imovina, koja je označena kao neperspektivna. Bivši vojni kompleks MUZIL u Gradu Puli predan je Agenciji za upravljanje državnom imovinom kao neperspektivna vojna imovina, dana 26. rujna 2011. godine.
 
Ministar Lorencin podsjetio je da je poluotok Muzil prostor nekadašnjeg vojno regrutnog centra u Puli te se rasprostire na oko 170 hektara iznimno atraktivnog zemljišta na najzapadnijem dijelu pulskog zaljeva i čini središnji dio pulske rivijere. „Interes Grada Pule, Istarske županije i Vlade Republike Hrvatske je čim prije tako veliko područje staviti u funkciju“, naglasio je.
 
Pojasnio je kako će natječaj za prikupljanje obvezujućih ponuda biti objedinjen u jedan jedinstveni natječaj, po modelu Kupara, na rok od 99 godina, a posebno će se dodjeljivati koncesije na pravo građenja, odnosno pravo korištenja, kulturno dobro te pomorsko dobro.
 
„Područje je grupirano, velik dio ima javnu namjenu, poput muzeja, kulturnog i kongresnog centra, dio je namijenjen za smještaj 2270 kreveta kao maksimum, a inzistirat ćemo i na visokoj kvaliteti 4 i 5 zvjezdica“, kazao je ministar Lorencin i naglasio: „Predviđeno je i golf igralište s 18 rupa, marina s 380 vezova, mnogo sadržaja iz grupe mješovite namjene, a posebna pozornost posvetit će se zaštiti prirode te obnovi kulturnih spomenika“. Dodao je kako je Grad Pula već donio svu prostorno plansku dokumentaciju.
 
Planirani sadržaji razvojnog projekta MUZIL fokusirani su na postojeće povijesne objekte sukladno važećim planskim rješenjima dokumenata prostornog uređenja. Projekt je do sadašnje faze napravljen po shemi po kojoj je i realiziran projekt Kupara, a sve su institucije odradile posao u koordinaciji s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom. „Vrijednost čitavog projekta procijenjena je na 150 do 200 milijuna eura“, a natječaj za prikupljanje obvezujućih ponuda bit će raspisan u veljači, 2016. godine“, zaključio je ministar Lorencin.
 
Javni poziv objavit će se na web stranici Središnjeg tijela nadležnog za upravljanje i raspolaganje državnom imovinom, Agencije za investicije i konkurentnost, Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore i u Jutarnjem listu.
 

Projekt Muzil u Puli vrijedan 150-200 milijuna eura uključuje turistički kompleks s marinom, obnovu kulturnih spomenika, kongresni centar, mogućnost stanovanja i druge javne sadržaje: http://bit.ly/Muzil

Posted by Vlada Republike Hrvatske on Thursday, 22 October 2015


Pisane vijesti | Turizam

Dokumenti